Vb 2018: Ukrajna döntetlennel kezdett


Az ukrán labdarúgó-válogatott hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott Izland ellen a 2018-as, oroszországi labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozatában. Ukrajna zárt kapuk mögött fogad riválisát.

Az I-csoport első meccsén a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon negyeddöntős izlandi válogatott mázlista góllal szerezte meg a vezetést már az 5. percben Kijevben. A loboncos hajú Birkir Bjarnason zseniálisan kiugratta Alfred Finnbogasont, aki jobb belsővel megpróbálta a lasztit a kapuba emelni a kimozduló Pjatov kapus mellett, felett. Ez ugye eddig egy szimpla jelenet, de eztán jött a nézőket boldogtalanító ultramázli: a kapus bal térdéről épp az ukrán csapatkapitány, a belső védő Olakszandr Kucser fejére pattant a labda, onnan vissza Finnbogason elé, aki köszönte szépen a kényszerítőt, másodjára már az üres kapuba emelt. Bödvarsson a 10. percben kettőre növelhette volna az izlandiak előnyét, ám közeli lövését Pjatov kiütötte az ismétlés pedig már fölé ment. Az ukránok nem omlottak össze, már a 12. percben közel álltak az egyenlítéshez, Jarmolenko húzta meg a jobb szélen, majd élesen belőtte a labdát a kapu elő, ahol egy izlandi védő szögletre tisztázott. A 22. percben Rakickij távoli szabadrúgásból veszélyeztetett, de az izlandi kapus a helyén volt. A 41. percben Rakickij ismét távolról, ám ezúttal akcióból próbálkozott, nagy erejű lövését az izlandi kapus kiütötte, de érkezett Jarmolenko, aki a hálóba lőtt.

A második játékrészben veszélyesebben futballoztak a házigazdák, az ukránok több ígéretes helyeztet is ki tudtak dolgozni, ám Halldórsson többször is bravúrral hárított, illetve egy ízben a keresztléc mentette. A 81. percben Butko buktatását követően 11-est kaptak az ukránok, Jevhen Konopljanka a büntetőt a bal oldali kapufára lőtte, ami kifelé pattant. Az eredmény már nem változott a maradék időben.
Az I-csoportban minden mérkőzésen 1–1-es döntetlen született.

„Több volt a pozitívum a játékunkban, mint a negatívum. Nem volt egyszerű az ellenfél, az Izlandiak mindig megtalálják a lehetőséget a gólszerzésre. Ezért a legfontosabb feladat az volt, hogy ne kapjunk gólt. Ez nem sikerült. Elégedett vagyok a csapat teljesítményével, közel álltunk a győzelemhez, sajnálom, hogy kimaradt a tizenegyes és elúszott a két pont”

– értékelt a mérkőzés után Andrij Sevcsenko, az ukrán válogatott szövetségi kapitánya.

VB 2018
SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA, 1. FORDULÓ
I-CSOPORT:
Horvátország–Törökország 1–1 (Rakitic 44. – 11-esből., ill. Calhanoglu 45+3.)
Ukrajna–Izland 1–1 (Jarmolenko 41., ill. Finnbogasson 5.)
Finnország–Koszovó 1–1 (Arajuuri 18., ill. V. Berisha 60. – 11-esből)

Украина – Исландия 1:1. Обзор матча. Квалификация ЧМ-2018. от GOALTIME – ФУТБОЛЬНЫЕ ОБЗОРЫ на Rutube.