Virágzik a korrupció a csapi vámon – Segélykérő levél a magyar fuvarozóktól


Szerkesztőségünkhöz fordult az a magyar fuvarozó cég, amely a Csap–Záhony határátkelőn tapasztalt elviselhetetlen korrupcióról számolt be az ukrán vámosok részéről.

A Pap-Eutrans Kft. 10 éve működik, elsősorban oroszországi és ukrajnai normál kereskedelmi árut fuvaroznak. A cég heti rendszerességgel, több teherautóval lépi át az ukrán határt Csapnál.

A magyarországi cég vezetője elmondta, minden határátkelésnél a kamionsofőrök 100 eurót fizetnek az ukrán vámosoknak zsebbe, hogy a járművüket tovább engedjék.  Az ukrán vámosok mindig ugyanazzal az indokkal hozakodnak elő: a teherautó túlsúlyos, ezért pótdíjat kell fizetni.  A  magyar cég  leírt egy konkrét esetet is:

Cégünk a Pap-Eutrans Kft. tulajdonában lévő MLC-171, XZP-669 rendszámú kamionnal határátlépésre jelentkezett 2016. augusztus 31-én éjszaka a csapi határon. A magyarországi mérlegelés szerint a rakomány kb 20150 kg volt,  a kamion összsúlya pedig 35150 kg.  Az ukrán mérlegelés után közölték a sofőrrel, hogy a kocsi túlsúlyos (a megengedett súly 40000 kg), ezért fizessen 100 eurót, különben nem mehet tovább.  A sofőr azon kérésére, hogy a mérleg hitelesítését mutassák meg, az ukrán vámosoktól elutasító választ kapott, mondván, hogy ez Ukrajna, itt fizetni kell mindenképp.

– írja a cégvezető a KarpátHírhez eljuttatott levelében.

Több fuvarozó céget is megkerestünk, ők is csak megerősíteni tudták az ukrán vámosok által “bevett” gyakorlatot. Elmondásuk szerint, nemcsak a vámosoknak kell fizetni, hanem a hátátkelési folyamatban többször is (be- és kilépéskor a katonának, az útlevélkezelőnél, a “feketeruhásnak”), nagyjából 1500 hrivnya összeget “osztogatnak” így szét.

A Pap-Eutrans Kft. több fuvarozó céggel egyetértésben nem hajlandóak kifizetni az említett összegeket. A levelet eljuttatták Magyarország Ungvári Főkonzulátusának is, de ezidáig válasz nem érkezett. A nevét bátran felvállaló fuvarozó cég, további fuvarozókkal az

ungvári konzulátus segítségét kéri a kialakult tarthatatlan helyzet megoldásában.

Mint írják, ha a helyzet nem javul, végső esetben útlezárással fognak tiltakozni. Az emlitett cégen kívül, további vállalatok is hasonló esetekről számoltak be az ukrán határon: Gergely Sándor.E.V, Bartián Kft, Varga Gyula.E.V, Jakab trans Kft, Spedfrigó Kft, Kelet-Speed Kft, Vimex Energy Kft, Hanna Flotta Kft, Anett-Speed Kft, En-Lil Trade Kft, Mala-Speed Kft, Nachoker Kft.

A Pap-Eutrans Kft. megküldte számunkra a magyar illetve az ukrán mérlegjegyet, jól látható a különbség. (Megjegyezendő, hogy a magyar hatóságok bármikor átnyújtják a mérleg hitelesítő, kalibráló igazolását)

kamion-merlegJegy