Az oroszokat nem érdeklik a választások, mert úgysem változik meg semmi…Az oroszok csaknem felét nem érdeklik a szövetségi parlament alsóházába és a regionális hatalmi szervekbe szeptember 18-án megtartandó választások – derült ki a független Jurij Levada Elemzőközpont kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.
A megkérdezettek csak 48 százaléka mondta azt, hogy szavazni akar a választásokon, 20 százalék még nem döntött a kérdésben, 28 százalék pedig úgy gondolta, hogy nem voksol majd. 49 százalék kijelentette, hogy nem érdeklik a választások és csak 46 százalék mutatott érdeklődést irántuk.


Az adatok egy nappal azt követően kerültek nyilvánosságra, hogy az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynökségnek minősítette a Levada Központot. Ez egyebek között azt jelenti, hogy az intézménynek sajtómegjelenései alkalmából közölnie kell: ebbe a kategóriába tartozik, valamint hogy nem vehet részt választási vagy népszavazási kampányban.

A Levada legfrissebb felmérése szerint a válaszadók 43 százaléka egyáltalán nem követi figyelemmel a választási kampányt, s mindössze 9 százalék tájékozódik komolyan ebben az ügyben. 23 százalék azt állította, hogy nem érdekli a politika, ezért a médiában nem követi a választásról szóló híradásokat. 12 százalék pedig azért cselekszik hasonlóképpen, mert nem bízik meg a tömegtájékoztatási eszközökben.

A voksolásban való részvételt elvető vagy a részvétellel kapcsolatban bizonytalan válaszadók szerint semmi sem függ attól, hogy elmennek-e szavazni. A negatív hozzáállás okai közé tartozik még a politikusokkal szembeni bizonytalanság, valamint az a meggyőződés, hogy úgyis a kormányzó Egységes Oroszország párt győz majd.

62 százalék válaszolt nemmel arra a kérdésre, hogy a választások nyomán megváltozhat-e a saját vagy környezetének élete.

Az orosz igazságügyi tárca kedden azzal indokolta a Levada Központ felvételét a “külföldi ügynökség feladatait ellátó nem kereskedelmi szervezetek” listájára, hogy egy váratlan ellenőrzés nyomán kiderült: az intézményt külföldi, főleg amerikai forrásokból finanszírozzák, s egyebek között ezek érdekében politikai tevékenységet fejt ki Oroszországban. Ezt a minisztérium szerint azáltal tette, hogy az állami szervek döntéseiről készített és terjesztett információkat, egyebek között fejlett informatikai eszközök segítségével, valamint részt vállalt a társadalmi és politikai nézetek alakításában.

Az ellenőrzést a Dmitrij Szablin kormánypárti szenátor vezetette, Antimajdan nevű mozgalom kérésére hajtották végre.

Az igazságügyi tárca indoklása rámutatott, hogy a Levada Központ a Pentagon által finanszírozott Wisconsini Egyetemtől is kapott pénzt. Az intézmény forrásai között van a brit Ipsos Mori, az amerikai Jones Day Limited Partnership, a Gallup, a Coloradói Egyetem, a Columbia Egyetem és a Georgre Washington Egyetem, a norvég Fafo Ais As, a svájci Fernland Holdings, a német Deutsche Gesellschaft Fuer Technische Zusammenarbeit GMBH és a litván Viesoji Istaiga.

Az RBK orosz gazdasági napilap által megszerzett minisztériumi dokumentáció szerint a Levada Központ azért is került rá a külföldi ügynökségek listájára, mert annak igazgatója, Lev Gudkov, valamint a szociológiai kutatási részleget vezető Alekszej Levinszon legkevesebb nyolc alkalommal bírálta nyilvánosan a kormányzatot. Gudkov például 2014 októberében egy értelmiségi konferencián a hatalmi rendszert maffiaszerűnek és korruptnak nevezte. A minisztérium az intézet több jelentését is politikai tevékenységként értékelte, és súlyosbító körülményként ítélte meg, hogy az anyagokat az orosz és külföldi sajtó is idézte.Több, az orosz médiában megszólaltatott szakértő szerint a Levada Központ rendszeresen alacsonyabbra értékeli a kormányzó Egységes Oroszország támogatottságát a hasonló profilú, kormányközeli FOM és VCIOM intézetnél. A Levada egy szeptember elejei mérése szerint a kormányerő támogatottsága 39-ről 31 százalékra esett vissza, ám ugyanebben az időszakban a FOM 45, a VCIOM pedig 41 százalékra taksálta az Egységes Oroszország táborát.

Gudkov kedden kijelentette, hogy az elemzőközpont, mivel kormányzati megrendeléseket nem kap, nem tud lemondani a külföldi üzletfelekről. Mint mondta, egyelőre nem világos, hogy az intézet közölhet-e adatokat a pártok és jelöltek támogatottságáról.

Alekszej Grazsdankin, a Levada igazgató-helytettese szerint egyébként az intézmény a vizsgálati anyagban első helyen kifogásolt Wisconsini Egyetem megbízásából az oroszok lakáshelyzetéről, valamint a külpolitikáról és az ukrajnai válságról vallott nézeteikről készített felmérést.

(mti)