Gázpalackokkal telepakolt, gyanús autót találtak a Notre Dame mellettGázpalackokkal teli gépkocsit talált vasárnapra virradóra a francia rendőrség Párizs belvárosában, a Notre Dame katedrális közelében – jelentette szerdán honlapján a Le Figaro című napilap.

SY 1 Paríž - Vojaci hliadkujú na námestí pred sklenenou pyramídou v parížskom Louvri 18. augusta 2016. Vo Francúzsku stále platí výnimoèný stav, ktorý vyhlásili po teroristických útokoch islamistov v novembri 2015 a júlovom útoku v Nice. Zomrelo pri nich viac ako 200 ¾udí. FOTO TASR/AP
French soldiers patrol by the glass pyramid at the Louvre museum in Paris, Thursday, Aug. 18, 2016. France has been under a state of emergency since attacks claimed by Islamic State in Paris in November killed 130, extended after a radical truck driver killed 85 in Nice. (AP Photo/Michel Euler)

Az ügyben a bűnügyi rendőrség terrorelhárítási részlege és a titkosszolgálatok nyomoznak, két embert őrizetbe vettek – írja a lap.
A konzervatív újság szerint a Peugeot 607 típusú gépkocsiban legalább hat gázpalackot találtak, közülük öt tele volt a csomagtartóban, egy pedig üresen hevert az egyik első ülésen.

Hat személyt őrizetbe vettek

A gépkocsiban nem volt senki, olyan volt, mintha otthagyták volna – mondta a lapnak egy rendőrségi forrás, aki szerint a gázpalackokon nem volt sem detonátor, sem pirotechnikai eszköz.
A rendőrség az I-télé hírtelevíziónak megerősítette, hogy az üggyel kapcsolatban hat embert – köztük a gépkocsi tulajdonosát kedd este előállítottak -, közülük négyet később szabadon engedtek, kettőt – egy házaspárt – viszont továbbra is őrizetben tartanak és kihallgatnak. A feleség szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában radikalizálódás miatt.

Az Iszlám Állam visszatér a klasszikus módszerhez

A Le Figaro arra emlékeztetett, hogy Patrick Calvar, a titkosszolgálatok belbiztonságért felelős vezetője május 24-én egy parlamenti meghallgatáson jelezte: meggyőződése, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet gépkocsiba rejtett pokolgépes merényletekre készül Franciaországban is. A terrorelhárításért felelős vezető emlékeztetett arra, hogy 1986 és 1995 között több ilyenen módszerrel elkövetett iszlamista merénylet történt az országban, s meggyőződése szerint a terroristák “ehhez a klasszikus módszerhez” térnek vissza.
Manuel Valls miniszterelnök kedden az RTL rádióban megerősítette, hogy “soha nem volt még olyan fokozott a terrorfenyegetettség” Franciaországban, mint jelenleg.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter augusztus 23-án közölte, hogy augusztusban hét, terrorhálózatokkal kapcsolatban álló embert tartóztattak le, közülük legalább háromnak konkrét merénylettervei voltak.

mti