Ungvári cukrászmester kapta a Mária Terézia Érdemrendet


Sandor Habsburg-Lothringen királyi herceg és felesége, Herta Margarete Habsburg-Lothringen hercegné jelenlétében tüntették ki ünnepélyes külsőségek közt Valentin Stefanyo ismert ungvári cukrászművészt a helyi alapítású Mária Terézia-renddel pénteken Ungváron.

A Mária Terézia egészalakos köztéri szobránál tartott ünnepi rendezvényen a magyar királynőről elnevezett kitüntetés alapítója, Alen Panov ungvári üzletember és diplomata hangsúlyozta, az uralkodónő nagyon sokat azért, hogy Ungvár európai arculatú és szellemiségű város legyen. Nagy jelentőségűnek nevezte, hogy a Mária Terézia emlékének szentelt rendezvényen jelen van a Habsburg hercegi pár.

Angolul elmondott ünnepi beszédében Sandor Habsburg-Lothringen köszönetet mondott a Panov családnak és Ungvár lakosságának Mária Terézia emlékének az ápolásáért. Emlékeztetett arra, hogy az uralkodónő nemcsak Ausztria, hanem – szavai szerint – az egész Kárpát-medence császára volt, aki máig ható oktatási és közigazgatási reformokat hajtott végre. A Mária Teréziáról elnevezett kitüntetés átadásának szentelt ünnepséget a herceg olyan kiemelkedő eseménynek nevezte, amely az összetartozást jelképezi, hidat képez a múlt és jelen között, ápolja a hagyományokat, elősegíti a békét és egyetértést a térség népei között.

A kitüntetett Valentin Stefanyo munkásságát méltatva Alen Panov hangsúlyozta:

a cukrászművészt, aki “megédesíti az ungváriak mindennapjait”, nemcsak Ukrajnában, hanem Európában is ismerik édesipari alkotásairól.

Az általa létrehozott Valentin és Valentina Stefanyo Édességház Kárpátalja egyik legismertebb márkaneve – emlékeztetett.  A fiatal cukrász, aki Párizsban tanulta a szakmát, a “csokoládészobrászat” elismert mestere, számos eredeti süteményrecept és a kárpátaljai megyeszékhely névjegyének számító Ungvár-torta alkotója.

A kitüntetést Herta Margarete Habsburg-Lothringen nyújtotta át az ungvári cukrásznak, aki oroszul mondott köszönetet az őt ért megtiszteltetésért. A Mária Terézia-rendet évente egyszer ítélik oda olyan személynek, aki tevékenységével jelentős mértékben járul hozzá Ungvár vagy Kárpátalja fejlődéséhez.

MTI/ Fotó: Nemes János MTI