Űrhajóstrió landolt Kazahsztánban


Sikeresen visszatért a Földre Jeff Williams, a Nemzetközi Űrállomás amerikai parancsnoka, valamint Alekszej Ovcsinyin és Oleg Szkripocska fedélzeti mérnök. Szerda reggel landoltak Kazahsztánban.

Az asztronauták egy orosz Szojuz TMA-M típusú űrhajóval tértek vissza, kedd este hagyták el a Nemzetközi Űrállomást (ISS).

Az amerikai űrhajósok közül az 58 éves Williams töltötte a legtöbb időt a világűrben, viszont 534 napjával csak a “világranglista” 14. helyén áll.

A csúcstartó az orosz Gennagyij Padalka, aki összesen 878 napot töltött az űrben. Williams Anatolij Ivanyisin űrhajósnak adta át a parancsnokságot elindulása előtt. Ivanyisin július elején érkezett az űrállomásra az amerikai Kathleen Rubins és a japán Onisi Takuja társaságában.

A trió októberig tartózkodik az űrállomáson, ahol kutatásokat végez. A következő legénységet szállító űrhajó várhatóan szeptember 23-án indul az ISS-re a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről. A Szojuz TMA-M típusnak ez volt az utolsó repülése, helyét egy új változat, a Szojuz MSZ veszi át.

mti