Irányváltást sürget a menekültpolitikában a CSU


Németországban a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette Keresztényszociális Unió (CSU) ismét irányváltást sürget a berlini vezetés menekültpolitikájában és a bevándorlás-politikában egy csütörtökön kiszivárogtatott dokumentum szerint.

A CSU “az egyetlen párt, amely kezdettől fogva világos és sziklaszilárd irányvonalat követett a bevándorlás kérdésében” – áll a párt vezetőségének hét végi ülésén elfogadandó állásfoglalásban, amelyet a Spiegel Online hírportál idézett, kiemelve, hogy a CSU ismét felerősíti a vitát az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárttal, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU).

Az állásfoglalásban kisebb módosítással szerepel az az Angela Merkel által az utóbbi napokban bevezetett kijelentés, hogy “Németország Németország marad” (Deutschland wird Deutschland bleiben), amely a “megcsináljuk, sikerülni fog” (wir schaffen das) jelszót leváltó új mottóként értelmezhető. Az új jelszó a bajor konzervatív változatban úgy hangzik, hogy

“Németországnak Németországnak kell maradnia”, ezért “a CSU ellenzi, hogy a világra nyitott országunk megváltozzon a bevándorlás vagy a menekülthullámok miatt”.

“Nem nekünk kell a bevándorlókhoz igazodnunk, hanem fordítva: annak kell hozzánk igazodnia, aki hozzánk akar jönni” – tették hozzá.

A követelések katalógusában szerepelnek kulturális vonatkozású elemek, elsősorban az, hogy minden jogi lehetőséget megragadva tiltani kell a test egészét takaró muzulmán női öltözékek – burka, nikáb – nyilvános viselését, mert “az iszlamizmus egyenruhái”, a legnagyobb mértékben hátráltatják a társadalmi beilleszkedést és “a nők elnyomásának a mi kultúránkban elfogadhatatlan jelei”.

Kiemelték: “keressen más országot magának”, aki nem tud lemondani az ilyen öltözék viseléséről.

A Világos irányvonal a bevándorlásban – humanitás, rend, korlátozás című állásfoglalásban a CSU azt is leszögezi, hogy a közszolgálatban és az igazságszolgáltatásban a fejkendő viselése is elfogadhatatlan. Továbbá nem szabad eltűrni, hogy “bevándorlók kiüresítsék” az egyenjogúságot, vagyis nem szabad elfogadni, hogy bárki is megtagadja a kézfogást vagy egyéb kontaktust orvosoktól, rendőröktől vagy tanároktól csak azért, mert nők, és nem szabad elfogadni a joggyakorlás semmi más “sajátos multikulti formáját”.

Hozzátették:

a CSU vezetősége nem akarja, hogy külföldiek Németországban született gyermekei automatikusan német állampolgárok legyenek, és szakítani akar a kettős állampolgárság intézményével, mert “aki igazán német akar lenni”, annak nincs szüksége más állampolgárságra. A kettős állampolgárság hátráltatja a társadalmi beilleszkedést, mert senki sem lehet “egyszerre két úr szolgája”.

A menekültüggyel kapcsolatban a CSU ismét sürgeti, hogy egy jogszabállyal állapítsák meg évi 200 ezer főben a befogadható menekültek felső határát. Az indoklás szerint a korlátozás nélkül nem sikerülhet az integráció, tovább romlik a biztonsági helyzet és elpárolog a menekültek befogadásának támogatottsága az “őshonos lakosságban”.

Hozzátették, hogy a CSU továbbra is segíteni akar az “igazán védelemre szoruló” embereknek, de a menedékjog ideiglenes jog, és a menekülésre késztető okok megszűnése esetén a menekülteket “következetesen vissza kell téríteni hazájukba”. Szintén régi követelés a határellenőrzés szigorítása és fenntartása egészen addig, amíg nem biztosított az uniós külső határ védelme. Nem új elem az sem, hogy a határon tranzitzónákat kell felállítani, amelyekben a hatóságok megállapítják, hogy a menedékkérők küzül kinek van joga az országban tartózkodni és kitől kell megtagadni a belépést.

Az állam nem tűrheti el az illegális határátlépést, és “semmiképp nem alakulhatnak ki ismét olyan állapotok, mint tavaly szeptemberben” – idézett az állásfoglalásból a Spiegel Online, kiemelve, hogy a CSU kifejezetten hibaként értékeli a tavaly szeptemberi állapotok kialakulását eredményező döntéseket. Ugyancsak régi elem, hogy nem szabad megadni az uniós vízumentességet és uniós tagságot adni Törökországnak.

mti