Ismét ezrek tüntetettek Venezuelában


Az ellenzék és a kormány több ezer híve vonult utcára Venezuela nagyobb városaiban, alig egy héttel a százezreket megmozgató, Nicolás Maduro elnök ellen szervezett caracasi tömegtüntetés után.

A parlamentben többséget alkotó ellenzéki Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) az ország 23 szövetségi államában és a fővárosban, Caracasban demonstrált szerdán, követelve a nemzeti választási tanácstól, hogy gyorsítsa fel a Maduro visszahívását célzó referendum kiírásához vezető folyamatot. Az ellenzék szerint a demonstrációkon tízen megsebesültek, miután ellentüntetők megdobálták őket.

A venezuelai választási hatóságok korábban október végére tűzték ki a népszavazáshoz szükséges második aláírásgyűjtési kampányt, amivel a jövő évre odázhatná el a kormány a referendumot. A mély gazdasági és politikai válságba süllyedt Venezuela politikai ellenzéke számára rendkívüli jelentőségű az időzítés. Ha 2017. január 10. előtt rendeznék meg a népszavazást, és az Maduro menesztését eredményezné, a törvények értelmében előre hozott elnökválasztásra kerülne sor, amelyen a jelenlegi állás szerint a szocialisták ellenzéke aratna győzelmet. Ha ugyanis később zajlana le a referendum hasonló eredménnyel, csupán annyi történne, hogy az alelnök venné át a venezuelai államfő székét egészen megbízatása 2019-es lejártáig.

A venezuelai gazdaság az ország legfőbb bevételét jelentő kőolaj árának zuhanásával egy időben mélyrepülésbe kezdett. A dél-amerikai állam három éve gazdasági recessziótól és három számjegyű – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által idén 720 százalékosra jósolt – inflációtól szenved, az alapvető fogyasztási cikkek hiánya mellett az üzletek előtt kialakuló hosszú sorok is felbőszítették a 30 milliós lakosú Venezuela polgárainak többségét. Múlt csütörtökön százezrek – ellenzéki források szerint legalább egymillióan – vonultak Caracas utcáira, hogy tüntessenek Maduro ellen és kikényszerítsék az elnök eltávolítását célzó népszavazás kiírását.

mti