Nemzetközi kisebbségi médiafesztivál kezdődött magyar részvétellel Kárpátalján


Tizennyolcadik alkalommal kezdődött el szerdán az Ungvár melletti Börvingesen a Szülőföldem szép határa elnevezésű háromnapos nemzetközi televíziós és rádiós fesztivál, amelyre ezúttal hat országból, közte Magyarországról neveztek be a nemzetiségi kisebbségek életét és kultúráját bemutató alkotásokat.

Az Ukrán Nemzeti Tévétársaság (NTKU) Kárpátaljai Regionális Igazgatósága által szervezett háromnapos seregszemlén a nemzetközi zsűrinek 55 televíziós és 38 rádiós pályamunkát kell értékelnie öt nevezési kategóriában. A nemzetiségi kisebbségek médiafesztiválján Ukrajna mellett Magyarország, Románia, Szlovákia, Szerbia és Lengyelország alkotói képviseltetik magukat.

A rendezvény hagyományainak megfelelően idén a szlovákiai ukrán kisebbség mutatkozik be. Csütörtökön az érdeklődők kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt, amelyen szlovákiai ukrán közéleti és médiaszemélyiségek a szlovákiai ukrán közösség helyzetét vitatják meg. A seregszemlére benevezett országok képviselői ugyanezen a napon bográcsfőző versenyen mérik össze gasztronómiai tudásukat.

Pénteken a fesztivál résztvevői az ungvári járási Nagydobronyba, Kárpátalja legnagyobb magyar községébe látogatnak. A településen, amelynek egyik különlegessége, hogy lakói – Kárpátalján egyedüliként – palóc nyelvjárásban beszélnek, a vendégek helyi magyar művészeti, mezőgazdasági, oktatási nevezetességekkel ismerkednek meg. A médiafesztivál legjobb alkotásaiért járó díjakat az esti gálán osztják ki.

mti