Pénzt utal az Európai Bizottság a törökországi menekültek kártyájáraÚjabb, csaknem 350 millió eurónyi segélyt hagyott jóvá csütörtökön az Európai Bizottság a Törökország területén tartózkodó menekültek ellátására – jelentette be a brüsszeli végrehajtó testület.

A bizottság tájékoztatása szerint a jóváhagyott 348 millió eurót a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő törökországi menekültek mindennapos szükségleteinek kielégítésére fordítják a török hatóságokkal, a török vörös félholddal és az ENSZ Világélelmezési Programjával együttműködve.

Az októberben induló program keretében közvetlenül a menekülteknek adott elektronikus kártyákra utalnak pénzt havonta, a tervek szerint mintegy egymillió érintettnek juttatnak humanitárius segélyt országszerte. A kiválasztott családok így maguk választhatják meg, hogy mire fordítják a támogatás összegét, és mivel ők maguk fognak vásárolni, a helyi gazdaságnak is támogatást nyújtanak. A menekültek a támogatások révén élelmiszert vásárolhatnak, szállást biztosíthatnak a családjuknak, és iskolába küldhetik a gyerekeiket – mutattak rá a brüsszeli közleményben.

„Az Európai Unió és a tagállamok által biztosított támogatás jelentős változást fog hozni a konfliktusok és az erőszak elől menekülő férfiak, nők és gyerekek életében. A Világélelmezési Programmal és török partnereinkkel együtt olyan újszerű rendszert fejlesztettünk ki, amely a lehető leghatékonyabb módon elégíti ki a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő emberek szükségleteit. Ez gyökeres változást hoz a nemzetközi humanitárius segélyezésben” – mondta Hrisztosz Sztilianidisz, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja.

Sajtótájékoztatóján az uniós biztos úgy vélte, hogy “Törökország páratlan nagylelkűségéről tett tanúbizonyságot az országban tartózkodó menekültek ügyében”.

mti


Lájkolta már a KárpátHír Facebook oldalát?