Befogják a sajtó száját!


Az ukrán hatalom új frontot nyit az oroszbarát média ellen. A kijevi parlament és a kormány közösen dolgozott ki egy erre vonatkozó jogszabálytervezetet, amit első olvasatban 250 igen szavazattal már el is fogadott a Ráda.

Ennek értelmében

ezentúl nagyon súlyos árat fizethetnek azok a médiumok, amelyek nem az ukrán hatalom ízlése szerint működnek.

A televízióknak, rádióknak, újságoknak, portáloknak tilos lesz népszerűsíteni az orosz fél álláspontját, csak arról tudósíthatnak a kelet-ukrajnai konfliktus vonatkozásában, amit a kijevi kormányközpont közöl. Nem szólaltathatnak meg olyanokat, akik az ukránok szankciós listáin szerepelnek, nem adhatnak híreket az orosz katonai erőkkel kapcsolatban semmiről.

Magyarán, mindenkinek az erőltetett ukrán propagandát lesz kötelező közvetíteni, azaz törvényesíteni kívánják a népbutítást.

Aki vét az új rend ellen, megnézheti magát. Több százezer hrivnyás büntetéseket szabhatnak ki, nemfizetés esetén pedig bevonhatják a működési engedélyeket is. Nemcsak a sajtót kívánja ellehetetleníti a kijevi hatalom, az orosz könyvek behozatalát is szigorú cenzúrához fogják kötni. Az orosz filmek sugárzását szintén a minimálisra csökkentik, gyakorlatilag be is tiltják.

Ukrajnában egyre szűkül a szólás- és sajtószabadság. A napokban ugye az Inter TV-t támadták meg, mert egyesek szerint oroszbarát műsorszerkesztést folytat. Júliusban felrobbantották Pavlo Seremet publicistát, aki nyíltan kritizálta az aktuális hatalmi elitet – emlékeztetett a TSN.