Berlin és Párizs megpróbálja lendületbe hozni az ukrán válság békés rendezését célzó minszki folyamatot

ato2

Németország és Franciaország megpróbál új lendületet adni az ukrán válság politikai rendezését célzó minszki folyamatnak, ezért a két ország külügyminisztere rövidesen Kijevbe látogat – jelentette be a német diplomácia vezetője csütörtökön Berlinben.

Frank-Walter Steinmeier az ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón közölte, hogy Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszterrel szeptember 14-én utaznak az ukrán fővárosba.
Arról, hogy mikor folytatják Oroszország bevonásával az egyeztetést, Frank-Walter Steinmeier azt mondta, hogy az úgynevezett normadiai formátumban – azaz Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország részvételével – kezdett tárgyalásokat csak akkor érdemes folytatni, ha van

“megfelelő mennyiségű anyag”, vagyis ha lesz miről tárgyalni.

A német diplomácia vezetője kiemelte: ugyan kedvező fejlemény, hogy a kelet-ukrajnai válságövezetben az első napokban tartósnak bizonyult az iskolakezdés miatt szeptember 1-jével elrendelt fegyvernyugvás, de a minszki megállapodások végrehajtásával “nem vagyunk, és nem is lehetünk elégedettek”.
Nem sikerült jelentősebben előremozdítani a frontvonal körüli ütközőzónában telepített nehézfegyverek kivonásának ügyét, és az egyezmény egészére jellemző, hogy

az előrehaladás “milliméterekben” mérhető– mondta Frank-Walter Steinmeier.
Pavlo Klimkin Oroszországot hibáztatta, mint mondta, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) megfigyelői Moszkva miatt nem tudják az előírásoknak megfelelően ellenőrizni a minszki egyezmény végrehajtását a válságövezetben. Ismét sürgette, hogy Oroszország tartsa be a 2015 februárjában aláírt megállapodás előírásait.

mti