Berlin és Párizs megpróbálja lendületbe hozni az ukrán válság békés rendezését célzó minszki folyamatot


Németország és Franciaország megpróbál új lendületet adni az ukrán válság politikai rendezését célzó minszki folyamatnak, ezért a két ország külügyminisztere rövidesen Kijevbe látogat – jelentette be a német diplomácia vezetője csütörtökön Berlinben.

Frank-Walter Steinmeier az ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón közölte, hogy Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszterrel szeptember 14-én utaznak az ukrán fővárosba.
Arról, hogy mikor folytatják Oroszország bevonásával az egyeztetést, Frank-Walter Steinmeier azt mondta, hogy az úgynevezett normadiai formátumban – azaz Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország részvételével – kezdett tárgyalásokat csak akkor érdemes folytatni, ha van

“megfelelő mennyiségű anyag”, vagyis ha lesz miről tárgyalni.

A német diplomácia vezetője kiemelte: ugyan kedvező fejlemény, hogy a kelet-ukrajnai válságövezetben az első napokban tartósnak bizonyult az iskolakezdés miatt szeptember 1-jével elrendelt fegyvernyugvás, de a minszki megállapodások végrehajtásával “nem vagyunk, és nem is lehetünk elégedettek”.
Nem sikerült jelentősebben előremozdítani a frontvonal körüli ütközőzónában telepített nehézfegyverek kivonásának ügyét, és az egyezmény egészére jellemző, hogy

az előrehaladás “milliméterekben” mérhető

– mondta Frank-Walter Steinmeier.
Pavlo Klimkin Oroszországot hibáztatta, mint mondta, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) megfigyelői Moszkva miatt nem tudják az előírásoknak megfelelően ellenőrizni a minszki egyezmény végrehajtását a válságövezetben. Ismét sürgette, hogy Oroszország tartsa be a 2015 februárjában aláírt megállapodás előírásait.

mti