Kritikus szinten a beadott védőoltások száma


Ukrajnában, azon belül Kárpátalján vészesen kritikus szintre csökkent a beadott védőoltások száma, írtuk meg többször is. Hogy ismét napirendre érdemes a téma, az indokolja, hogy miközben a népegészségügyi stratégia szempontjából elengedhetetlen, hogy a lakosság kilencvenöt százaléka rendelkezzen kötelező védőoltásokkal, idén augusztus 1-ig, megyénk 36 760 dózis immunbiológiai készítményt kapott, ami a szükséges évi mennyiség csupán 5,5 százaléka!

Országos szinten is riasztóak a mutatók: az egy éven aluli gyerekeknek mindössze a 11,5 százaléka jutott hozzá a tbc elleni, 39 százaléka a poliomielit, kevesebb mint 2 százaléka a tetanusz, a diftéria és a szamárköhögés, 4 százaléka a hemofília elleni szérumhoz. Maga a megbízott egészségügyi miniszter is elismeri, hogy az elmúlt kilenc év alatt a korábbi 96-ról 20 százalékra esett vissza az oltottság, s a mutatók az utóbbi két évben váltak különösen kritikussá. Holott világviszonylatban így is nálunk szerepel a legkevesebb – tíz – vakcina a kötelező oltási naptárban. Ausztriában 17, az USA-ban 16, Svájcban 14, Írországban, Németországban 13, Oroszországban 12 fertőző kór ellen védik a lakosságot.

Az éppen aktuális bársonyszék-tulajdonosok, akik lássuk be, negyedévente váltják egymást, folyamatosan elődeikre hárítják a felelősséget. A frissen beiktatott illetékesek fűt-fát ígérgetnek, rendre egymásnak ellentmondó információkkal ámítják a lakosságot. Míg a Legfelső Tanács egészségügyi bizottságának helyettes vezetője a minap azt nyilatkozta az egyik országos lapnak, hogy

már Ukrajnában van minden szükséges elmaradt dózis, amit ki is szállítottak a megyékbe, s majd 2017-ben lesz igazán gond az utánpótlással – mivel idén még egyetlen beszerzési szerződést sem kötöttek meg, holott ennek a kiszállítást megelőző másfél évben meg kell történnie –, addig a szaktárca megbízott vezetője szerint országos szintű járványok küszöbén állunk: idén 68 százalékkal több a szamárköhögéses, 45 ezren betegedtek meg kanyaróban, ami az Európában előfordult esetek 83 százaléka!

A csapnivaló helyzet közepette az egyik tárcahelyettes kijelentette, a jelenlegiek mellé további három kötelező oltást vezetne be. Már csak az a kérdés, mennyire reális ez, amikor a jelenlegi tízzel sem boldogul az egészségügy?

Forrás: KISZÓ