Népirtás gyanújával indult ukrán katonai vezetők ellen büntetőeljárás Oroszországban


“Oroszajkú személyek nemzeti csoportja ellen elkövetett népirtás” gyanújával indított büntetőeljárást Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Viktor Muzsenko vezérkari főnök ellen az orosz Nyomozó Hatóság (SZK) a Donyec-medencében zajló konfliktussal összefüggésben.

Az SZK szerint a tárcavezető és a vezérkari főnök 2016 januárja és augusztusa között “bűnös parancsokat” adott beosztottjainak, hogy nagy pusztító erejű nehézfegyverekkel semmisítsék meg a polgári infrastruktúra objektumait, valamint

“teljes mértékben vagy részlegesen semmisítsék meg az oroszajkú személyek nemzeti csoportját, beleértve a gyerekeket”

a Donyecki Népköztársaság területén.
Poltorak és Muzsenko ellen tiltott háborús eszközök és módszerek alkalmazása miatt augusztusban indított már eljárást az SZK.
Külön eljárás indult csütörtökön az ukrán fegyveres erők 14. önálló gépesített egységének parancsnoka, Alekszandr Zsakun ellen is, amiért április 27-én nehézfegyverekből lövette a donyecki köztársaság területén lévő Jelenovka közúti ellenőrző posztot. Az ukránok azt állítják, hogy a felkelők lőttek.
Az SZK-n belül 2014-ben állították fel a lázadó kelet-ukrajnai területeken elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására szakosodott osztályt, amely eddig mintegy 60 büntetőeljárást kezdeményezett.
Ukrajna hasonlóképpen járt el, és büntetőeljárást indított Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és további 17 orosz tisztségviselő ellen az ukrán nemzetbiztonság alapjai ellen elkövetett bűncselekmények címén.

mti