Oroszországhoz csatlakoznának, Moldova és Bukarest tiltakozik


A kelet-ukrajnai népköztársaságok mintájára kikiáltott Dnyeszter-melléki Köztársaság elnöke meghatározó fontosságú lépést tett afelé, hogy a terület Oroszország része lehessen.

Jevgenyij Sevcsuk rendeletileg elrendelte, hogy szerezzenek érvényt annak az 1996-os referendumnak, amelyen az ott élők elsöprő többsége, 97 százaléka arra voksolt, hogy csatolják őket Oroszországhoz. A moldovai kormány alkotmányellenesnek tartja a lépést, szerintük egy illegitim köztársaság illegitim vezetője hivatkozik egy törvénytelen népszavazásra.

A román elnöki hivatal is reagált a hírre. Bukarestben a közelgő választásokkal összefüggő provokatív retorika részének tartják, hogy a Moldovai Köztársasághoz tartozó, orosz többségű Dnyeszter-mellék elnöke az orosz törvények átvételéről írt alá rendeletet – közölte a Mediafax hírügynökségre hivatkozva az MTI. A bukaresti elnöki hivatal szerint a kérdést visszafogottan kell kezelni, kerülni kell a mesterséges konfliktusszítást, mindazonáltal Románia határozottal kiáll Moldova területi épsége mellett.

A “transznisztriai” (Dnyeszter-melléki) válságban kizárólag tárgyalásos úton, politikai eszközökkel, az érintett felek részvételével lehet előrelépést elérni, Románia pedig támogatja az EBESZ soros elnökségének erre irányuló erőfeszítéseit

– olvasható a közleményben. A bukaresti elnöki hivatal így reagált Jevgenyij Sevcsuk, a Dnyeszter-menti köztársaság elnöke rendeletére, miszerint iktassák törvénybe és hajtsák végre a 2006-os referendumon a résztvevők 97 százaléka által kért lépést: a Dnyeszter-mellék csatlakozzék Oroszországhoz.

Moldovának a Dnyeszter folyótól keletre fekvő keskeny sávjában zömmel orosz ajkú a lakosság, a területet az 1991-ben kikiáltott Dnyeszter-melléki Köztársaság tartja ellenőrzése alatt orosz katonai oltalom mellett. A román többségű Moldovától való elszakadásra törekvő Dnyeszter-mellék függetlenségét egyetlen állam sem ismerte el, területén azonban mintegy másfél ezer orosz “békefenntartó” állomásozik, akik nemrég egy hadgyakorlaton mutatták be, hogy páncélosaikkal bármikor át tudnak kelni a Dnyeszteren. Az önhatalmúlag kikiáltott köztársaság parlamentje a Krím félsziget orosz annektálása után 2014-ben egyhangúan elfogadott nyilatkozatban kérte az orosz hatóságokat:

ismerjék el a terület függetlenségét, majd tegyék lehetővé a csatlakozását Oroszországhoz.

A történet Ukrajna számára is tanulságos lehet, hiszen jelenleg két olyan népköztársaság is van az ország keleti részén, ahol könnyen megismétlődhet a Dnyeszter-melléki Köztársaság története.

KH