Visszakövetelnék Mexikónak Texast és Kaliforniát


Egy mexikói szenátor csütörtökön felvetette, hogy országa akár vissza is követelhetné Texast és Kaliforniát, ha Donald Trump lesz az elnök, és felmondja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt.

Armando Rios Piter szenátor szerint ez esetben Mexikó semmisnek tekinthetné többek között azt az 1848-ban kötött kétoldalú egyezményt, amelynek értelmében a két déli állam Mexikótól az Egyesült Államokhoz került.
A szenátor, aki erről törvényjavaslatot is benyújt a mexikói törvényhozásban, a The Telegraphnak adott interjút Mexikóvárosban.

Armando Rios Pitert – sok mexikóival együtt – felháborította, hogy az amerikai republikánusok elnökjelöltje, miután Enrique Peña Nieto mexikói elnök meghívására a múlt héten Mexikóvárosba látogatott, hazatérvén keményhangú beszédben jelentette be, hogy ha elnök lesz, megépítteti a korábban ígért falat a két ország határán, a költségeket pedig Mexikóval fizetteti meg.

Elnökünk történelmi hibát követett el azzal, hogy egy ilyen embert meghívott
az országunkba

– nyilatkozta az angol lapnak a mexikói szenátor, aki a baloldali Demokratikus Forradalom Pártja (PRD) politikusa.
A szenátor kifejtette, hogy olyan törvénytervezetet készül beterjeszteni, amelynek célja, hogy felmérje és megelőzze mindazon negatív következményeket, amelyek Mexikót érnék, ha Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke.

A mexikói politikus törvényjavaslata várhatóan három területet érint. Egyrészt megtiltaná a pénzügyminisztériumnak, hogy közpénzt használjon fel minden olyan projekthez, amely sérti az ország érdekeit, vagyis jogtalan lenne a Trump által emlegetett fal költségeinek kifizetése.

Másrészt ha Trump semmisnek mondaná ki az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), akkor felmondanák a két ország között érvényben lévő 75 kétoldalú megállapodást, köztük azt az 1848-ban kötött, úgynevezett Guadalupe Hidalgo-egyezményt, amely lezárta a mexikói-amerikai háborút és amelynek eredményeképpen

az Egyesült Államok része lett Texas és Kalifornia teljes területe, valamint Arizona, Colorado, Új-Mexikó, Nevada, Utah és Wyoming területeinek nagy része

is. Végül a szenátor javaslata szerint Mexikó az ott élő amerikaiakra kivetett adóval torolhatná meg, ha az Egyesült Államokban dolgozó mexikóiak hazautalt pénzeit visszatartanák, hogy abból finanszírozzák a határon építendő fal költségeit.
Rios Piter szenátor szerint a nagyon jelentős kétoldalú egyezményeket szinte bizonyosan nem mondják fel, de mint az angol újságírónak fogalmazott: „jobb előre törvényben rögzíteni, hogy

az Egyesült Államok sokat veszíthet, ha nekitámad Mexikónak”.

A szenátor hozzátette, hogy törvényjavaslata tartalmáról egyelőre még egyeztet a többi törvényhozóval, de reményei szerint a jövő héten már a parlament elé terjesztheti – írta az MTI.