Felmérés: az ukránok 36 százaléka semmit sem tud az EU által Ukrajnának nyújtott támogatásról


A megkérdezettek közel harmada úgy tartja, hogy az Európai Unió (EU) a korrupció elleni küzdelemben nyújt segítséget Ukrajnának, mintegy 22 százalékuk a honvédelmet és a biztonságot, 19,3 százalék az államigazgatási reformot nevezte meg.

Ugyanakkor a válaszadók több mint egyharmada egyáltalán nem tud az EU Ukrajnának nyújtott támogatásáról – derül ki a Szocisz Társadalmi és Marketingkutatások Központjának felméréséből, melyet az 1+1 tévécsatorna megrendelésére készítettek.

Ami a régiónkénti bontást illeti, a kijeviek a többi régió lakóinál gyakrabban tettek említést arról, hogy az EU segítséget nyújt országunknak az energiahatékonyság területén. Ukrajna nyugati részén a válaszadók tájékozottabbak voltak az EU-nak az üzleti szférában, valamint a honvédelem és biztonság terén nyújtott támogatásáról. Az ország északi részén lakók gyakrabban említették meg, mint a többi régióban, hogy az EU segít a bírósági rendszer reformjában.
A felmérést 2016. augusztus 18–23. között végezték 1483 fős, 18 éven felüliekből álló mintán – tudatta a Kárpátalja hetilap.