Kicsi az esély a szír békére az orosz-amerikai felhívás nyomán


Szíriai felkelőcsoportok eltérően ítélték meg a szombat hajnalban tett orosz-amerikai bejelentést, amely szeptember 12-én naplementétől általános fegyvernyugvásra szólítja fel a feleket.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű ernyőszervezet szerint kicsi az esélye annak, hogy a megállapodás megvalósítható lesz, főként azért, mert Moszkva és Damaszkusz nem fogja tiszteletben tartani azt.

Faresz al-Bajus, az SZSZH úgynevezett északi csoportjának vezetője azt mondta, hogy Oroszország és a szíriai kormányerők a legutóbbi tűzszüneti megállapodást sem tartották tiszteletben, éppen ezért a mostani megállapodás megvalósíthatóságának esélyei is csekélyek.

A török hadsereg által támogatott Nur el-din el-Zinki lázadócsoport katonai szóvivője, Abdul Szalam Abdul Razak szerint viszont a fegyvernyugvás csak egy esély a szíriai kormányhadseregnek arra, hogy koncentrálja erőit, és több Irán által támogatott fegyverest vonjon be az Aleppó környéki harcokba.

Egy másik szíriai ellenzéki csoport, a Szaúd-Arábia által támogatott szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HCN) viszont üdvözölte az orosz-amerikai egyezséget, amelytől azt reméli, hogy megkezdődhet a lakosságnak szánt segélyek elosztása az öt éve polgárháború dúlta országban. Basma Kodmani, a HCN egyik tárgyalója bízik abban, hogy ezzel véget érhet a civilek szenvedése.

mti