Terjeszkedik a Jabil Ukrajnában


Több mint hatszáz főt bocsáthat el a Jabil, amely a gyártás egy részét Tiszaújvárosból Ukrajnába helyezi át.

Több mint hatszáz főt bocsát el a Jabil elektronikai ipari konszern, a kormány stratégiai partnere, amely a gyártás egy részét Tiszaújvárosból Ukrajnába helyezi át – értesült a Magyar Nemzet. A cég, amely nem először küldhet el tömegével embereket, korábban munkahelyteremtési támogatásban részesült.

Az elektronikai gyártással foglalkozó amerikai vállalatnak Európában a tiszaújvárosi a legnagyobb üzeme, és globálisan is a harmadik legjelentősebb. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen fekvő 54 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban 4500 főt foglalkoztatnak.
Egy, a cég legbelsőbb ügyeire is rálátó forrás elmondta, három hónapja 150 ukrán munkás érkezett Tiszaújvárosba, majd a betanításukat követően távoztak.
A bérgyártásnak természetes velejárója, hogy a dolgozói létszám a megrendelések mennyiségétől függ, ugyanakkor mindent megteszünk azért, hogy megtartsuk a meglévő ügyfeleinket és újakat szerezzünk – kommentált a cég.

Miért éppen Ukrajna?
Az ungvári Jabil-gyár az elmúlt évtized legnagyobb befektetése Kárpátalján. A dolgozók átlagbére 4000 hrivnya (41 ezer forint), az összeg szociális kedvezményekkel párosul. A mérnökök fizetése 8 ezer és 30 ezer hrivnya között mozog. Ennyiért hazánkban aligha találnak szakembert. Az 1966-ban Detroitban alapított vállalatnak 28 országban 100 gyára van, dolgozóinak száma meghaladja a 180 ezer főt. A Jabil a világ első számú elektronikai vállalatainak beszállítója, vevőköre kiterjed a szórakoztatóelektronika, a védelmi és légiipar, az autóipar, az orvostechnika és a távközlés területére is.