Az Ukrán Serifek című filmet jelöli Kijev Oscar-díjra


Az ukrán Oscar-bizottság a legjobb idegen nyelvű film kategóriájába Roman Bondarcsuk filmrendező “Ukrán Serifek (Ukrainian Sheriffs)” című dokumentumfilmjét jelöli a következő évi versenyben – közölte a hétvégén az ukrán sajtó.

A zn.ua hírportál beszámolója szerint a film az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt, Krím félszigethez közeli, Herszon megyei falu lakóinak életéről, mindennapjairól szól. A polgármester két helybeli férfit bíz meg a rend fenntartásával a településen. A film a “serifek” intézkedései közben mutatja be a faluban zajló törvényellenes cselekedeteket, az ott élők mentalitását, életvitelét.

A film világpremierje tavaly az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon (IDFA) volt, ahol a zsűri különdíját nyerte el.

Azóta csaknem harminc ukrajnai és külföldi filmfesztiválon, versenyben vett részt az alkotás, nemrég Lengyelországban kapott nagydíjat. Eddig hét ukrán nagyvárosban mutatták be: Kijevben, Harkivban, Lembergben (Lviv), Dnyiproban (régi nevén Dnyiporpetrovszk), Odesszában, Mariupolban és Herszonban.
A 89-ik Oscar díjkiosztó gálája Los Angelesben lesz 2017. február 26-án.

Tavaly a 2014-es Majdan-tüntetésekről szóló, “Tűzben égő tél: Ukrajna harca a szabadságért (Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom)” című dokumentumfilmet jelölték Oscarra az idegennyelvű alkotások között.

mti/KH