Törökország humanitárius segélyt küld Aleppóba


Törökország harminchárom teherautóval humanitárius segélyt küld hétfő este a szíriai konfliktus egyik gócpontjának számító Aleppóba – mondta Veysi Kaynak miniszterelnök-helyettes hétfőn a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Karkamis településén, ahonnan a török haderő augusztus 24-én megindította a Eufráteszi Pajzs fedőnevű szíriai hadműveletét.

Kaynak kifejtette: a szállítmány 20 ezer gyerekcipőt és ruhát, továbbá 25 ezer játékszert tartalmaz.
Recep Tayyip Erdogan török elnök a hétfőn kezdődő muszlim áldozati ünnep reggeli imája után újságíróknak Isztambulban arról számolt be, hogy a naplementét követően az ENSZ-szel együttműködésben élelmet, játékokat és ruhákat juttatnak Aleppóba, de a török vörös félhold megpróbálja elérni ar-Raj és Dzserablúsz határtelepüléseket is.

Törökország üdvözölte azt a szombat hajnali, orosz-amerikai bejelentést, amely szeptember 12-én naplementétől általános fegyvernyugvásra szólítja fel a Szíriában harcoló feleket az ország egész területén.

A szíriai tűzszünet a tervek szerint 48 órán át tart majd, de a vallási ünnepre tekintettel Ankara szeretné legalább egyhetesre meghosszabbítani.

Kaynak felszólalásában arra is kitért, hogy a Törökország támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékelt ellenzéki fegyveres csoport a török beavatkozás keretében már 800 négyzetkilométernyi területet szereztek vissza az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezettől és a szíriai kurd Népvédelmi Egységektől (YPG) milicistáitól.

mti