Kerry: az amerikai-orosz megállapodás talán az utolsó esély Szíria megmentésére


A hétfőn este életbe lépett szíriai tűzszünet, amelyet az amerikai és az orosz diplomácia közösen hozott tető alá, az utolsó esély lehet Szíria megmentére – fejtette ki véleményét újságíróknak John Kerry amerikai külügyminiszter Washingtonban.

Kerry hangsúlyozta, hogy a politikai megoldás “az egyetlen reális és lehetséges” megoldás a szíriai konfliktusra, de hozzátette, hogy a tűzszünet életbe lépése óta még csak pár óra telt el, ezért korai volna bármiféle következtetést levonni. A külügyminiszter mindenesetre leszögezte, hogy az első információk az erőszak jelentős csökkenéséről szólnak.

Megismételte korábbi álláspontját, miszerint

a lázadóknak fel kell hagyniuk azzal, hogy az al-Kaida terrorszervezethez köthető csoportokkal keveredjenek, a szíriai kormánynak pedig lehetővé kell tennie, hogy a segélyszállítmányok eljussanak az ostromlott térségekbe.

Az amerikai külügyminiszter szerint a szíriai kormány várhatóan tovább folytatja az ellenzék által uralt térségekben az al-Kaidához köthető lázadók állásainak bombázását, egészen addig, amíg a szélsőségesek elleni új amerikai-orosz partnerség működni nem kezd. Ez – Kerry szerint – a fegyvernyugvás utáni hétre várható.

mti