Lukasenka: Ha szükség lesz Minszkre, mi készen állunk!


“Minszk kész megvizsgálni minden olyan kezdeményezést, amely az ukrajnai helyzet normalizálásához vezethet” – jelentette ki hétfőn Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

“Ha szükség lesz egy 3., 5. vagy 25. Minszkre, mi készen állunk”

– utalt Lukasenka a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodásokra.

Az 1994 óta megszakítás nélkül hatalmon lévő elnök emlékeztetett arra, hogy a fehérorosz fővárosban működik az ukrán konfliktus rendezését célzó összekötő csoport. “Minden feltételt biztosítunk, hogy megoldják a konfliktust” – jelentette ki a fehérorosz elnök.

Lukasenka rámutatott: az orosz, ukrán és fehérorosz nép egy tőről fakad. “Ez a mi konfliktusunk, vagyis a szlávoké”.

“Nekünk kell, és mi tudjuk megoldani ezt a problémát. Mégpedig minél hamarább, annál jobb”

– tette hozzá.

Az államfő emellett arról is beszélt, hogy Minszk kész fejleszteni kapcsolatait Moszkvával, és kölcsönösen jövedelmező együttműködést kiépíteni a Nyugattal. “Fehéroroszországra szüksége van a Nyugatnak és Oroszországnak is. És ők is kellenek nekünk” – mondta. Hozzáfűzte: a kapcsolatokban a Nyugatnak tiszteletben kell tartania Fehéroroszországot.

Lukasenkát “Európa utolsó diktátoraként” is emlegetik, kormányát az ellenzéki csoportok és a független média elnyomása miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió több gazdasági és utazási szankcióval sújtotta, bár ezek egy részét az elmúlt időszakban visszavonták.

A volt szovjet tagköztársaságban vasárnap parlamenti választásokat tartottak, melyek eredményeként a minszki törvényhozásba húsz év óta először került be – igaz, csupán két – ellenzéki politikus. Az ellenzékiek a korábbiakkal ellentétben ezúttal nem bojkottálták a választást, viszont több ellenzéki párt és civil szervezet is elutasította a választás eredményeit.

Hétfőn néhány tucat ellenzéki aktivista tüntetett Minszk belvárosában a Köztársasági Palota épülete előtt. A hatóságok által nem engedélyezett tüntetésen az ellenzéki Uladzimir Neklajev egykori elnökjelölt kijelentette: “Nem voltak semmilyen választások. Ez egy újabb politikai színjáték. Új választásokat követelünk” – hangoztatta.

Az alsóház 110 parlamenti helyéért 448 jelölt indult, és hétmillió szavazásra jogosult polgár adhatta le voksát. A választási részvétel 74,8 százalékos volt. A 2012-es parlamenti választásokon szinte ezzel megegyező, 74,61 százalékos részvételt regisztráltak – irta az MTI.