Lukasenka: Ha szükség lesz Minszkre, mi készen állunk!“Minszk kész megvizsgálni minden olyan kezdeményezést, amely az ukrajnai helyzet normalizálásához vezethet” – jelentette ki hétfőn Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.


“Ha szükség lesz egy 3., 5. vagy 25. Minszkre, mi készen állunk”

– utalt Lukasenka a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodásokra.

Az 1994 óta megszakítás nélkül hatalmon lévő elnök emlékeztetett arra, hogy a fehérorosz fővárosban működik az ukrán konfliktus rendezését célzó összekötő csoport. “Minden feltételt biztosítunk, hogy megoldják a konfliktust” – jelentette ki a fehérorosz elnök.

Lukasenka rámutatott: az orosz, ukrán és fehérorosz nép egy tőről fakad. “Ez a mi konfliktusunk, vagyis a szlávoké”.

“Nekünk kell, és mi tudjuk megoldani ezt a problémát. Mégpedig minél hamarább, annál jobb”

– tette hozzá.

Az államfő emellett arról is beszélt, hogy Minszk kész fejleszteni kapcsolatait Moszkvával, és kölcsönösen jövedelmező együttműködést kiépíteni a Nyugattal. “Fehéroroszországra szüksége van a Nyugatnak és Oroszországnak is. És ők is kellenek nekünk” – mondta. Hozzáfűzte: a kapcsolatokban a Nyugatnak tiszteletben kell tartania Fehéroroszországot.

Lukasenkát “Európa utolsó diktátoraként” is emlegetik, kormányát az ellenzéki csoportok és a független média elnyomása miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió több gazdasági és utazási szankcióval sújtotta, bár ezek egy részét az elmúlt időszakban visszavonták.A volt szovjet tagköztársaságban vasárnap parlamenti választásokat tartottak, melyek eredményeként a minszki törvényhozásba húsz év óta először került be – igaz, csupán két – ellenzéki politikus. Az ellenzékiek a korábbiakkal ellentétben ezúttal nem bojkottálták a választást, viszont több ellenzéki párt és civil szervezet is elutasította a választás eredményeit.

Hétfőn néhány tucat ellenzéki aktivista tüntetett Minszk belvárosában a Köztársasági Palota épülete előtt. A hatóságok által nem engedélyezett tüntetésen az ellenzéki Uladzimir Neklajev egykori elnökjelölt kijelentette: “Nem voltak semmilyen választások. Ez egy újabb politikai színjáték. Új választásokat követelünk” – hangoztatta.

Az alsóház 110 parlamenti helyéért 448 jelölt indult, és hétmillió szavazásra jogosult polgár adhatta le voksát. A választási részvétel 74,8 százalékos volt. A 2012-es parlamenti választásokon szinte ezzel megegyező, 74,61 százalékos részvételt regisztráltak – irta az MTI.