Moszkva nem mond le a pénzéről


Oroszország semmilyen körülmények között nem hajlandó megfeledkezni az Ukrajnának nyújtott hárommilliárd dolláros kölcsönről, s szeretné azt mihamarabb visszakapni.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter Moszkvában tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: mindenképp igényt tartanak a pénzükre. Tudatta, hogy a londoni felsőbb bíróságon 2017. január 17-re tűzték ki az első tárgyalási napot. Hozzátette viszont, hogy

Moszkva kész a peren kívüli egyezségre is, ám ehhez Ukrajnának merőben meg kell változtatnia hozzáállását.

Moszkva 2013 decemberében nyújtott 3 milliárd dolláros hitelt az ukrán kormánynak, még Viktor Janukovics elnöksége idején. Az új kijevi hatalom viszont nem akarja ezt elismerni, nem hajlandó a kölcsön visszafizetésére. Ezt megerősítendő az ukrán parlament 2015 decemberében elfogadott egy törvényt, ami moratóriumot hirdetett a pénz visszaadására.

A Kreml persze nem hagyta annyiban a dolgot. Beperelte Ukrajnát. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a hitel teljesen legális körülmények között került kiutalásra, ezért azt Kijevnek vissza kell fizetnie, különben Oroszország akár csődeljárást is kezdeményezhet Ukrajnával szemben.