Nyikolajev befogadná a lembergiek szemetét


Továbbra is megoldatlan a nyugat-ukrajnai Lemberg város szemétproblémája, miután bezárták azt a szeméttelepet, ahol május végén egy szemétlavina következtében három tűzoltó életét vesztette.

A város hulladékát ezután előbb egy Kijev melletti már bezárt szemétlerakóba, majd Dnyepr város szeméttelepére szállították. A legfrissebb értesülések szerint a nyikolajevi telep is kaphat a lembergiek szemetéből. A dnyeperi aktivisták tiltakozása ellenére a Miniszteri Kabinet rendeletére tucatjával szállítják a kamionok a szemetet. Az egészet hivatalosan és a hulladék befogadása miatt a város pénzt is kap. A Dnyepri Megyei Adminisztráció ökológiai osztályának vezetője nem tud a rendeletről semmit és szavai szerint a megyében lévő 11 hivatalos szemétdombra nem érkezik szemét más megyéből.

Nyikolajevvel más a helyzet. Alekszandr Szinkevics, a város polgármestere közösségi oldalán jelentette be, hogy ideiglenesen a városi szemétdombra is szállítani fogják a lembergiek hulladékát. Erről már egy rendeletet is kiadott és eszerint Lemberg város polgármestere kért tőle ebben segítséget.

„A mai napra még nem sikerült megoldani a hribovocsiszki szemétdomb körüli helyzetet. Úgy gondolom az a helyes, ha Ukrajna városai segítenek Lembergnek feldolgozni a szemetet

” – írta Szinkevics a közösségi oldalán.