Porosenko autonómiát ígért Donbásznak


Az ukrán felkelő erők vezetője egyoldalú tűzszünetet jelentett be kedden, írta meg az AP-ra hivatkozva az Index.

A tűzszünet szerdán éjfélkor lép életbe. A bejelentés csak néhány órával azt követően jött, hogy Petro Porosenko ukrán elnök azt ígérte: a parlament hamarosan megszavazza Kelet-Ukrajna autonómiáját. Zaharcsenkó lázadó vezér is egy orosz tévében tette meg tűzszüneti bejelentését.

Közben a hónap elején életbe lépett tűzszünet ellenére újra kiéleződött a válság Kelet-Ukrajnában, az elmúlt napban három katona vesztette életét – írta az MTI.

A hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleményében kedden azt írta, hogy az elmúlt napban “az orosz megszálló csapatok” 35-ször nyitottak tüzet az ukrán fegyveres erők állásaira, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol térségében a minszki egyezmény által tiltott, 122 milliméter kaliberű tüzérségi fegyvert vetettek be.

A DAN donyecki hírügynökség szerint az ukrán fegyveres erők tüzérségi csapásokat mértek a megyeszékhely nyugati peremvidékére és az onnan északra fekvő Jaszinuvata település környékére. A kijevi parancsnokság viszont cáfolta, hogy a hadsereg megsértené a szeptember 1-jén hatályba léptetett tűzszünetet.

mti/index/KH