Számít az IMF pénzére Ukrajna


Az ukrán központi bank azzal számol, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az év hátralevő részében két segélyrészletet folyósít Kijevnek, összesen 2,3 milliárd dollár értékben.

Oleg Csurin, az ukrán jegybank elnökhelyettese kedden azt mondta, hogy “várakozásaik szerint, miután az IMF igazgatótanácsa szeptember 14-én tárgyal a folyósításról, 1 milliárd dollár segélyrészletet utalnak át valamikor a jövő héten”.

Oleg Csurin szerint az év végéig további 1,3 milliárd dollár támogatás folyósítása várható az IMF-től. Az ukrán jegybank alelnöke rámutatott arra, hogy miután a héten az IMF igazgatótanácsa rábólint 1 milliárd dollár segélyrészlet megadására, az amerikai kormány 1 milliárd dollár, az Európai Bizottság 600 millió dollár pénzügyi garanciát vállal. (A garanciavállalás feltétele az IMF-kölcsönrészlet átutalásának.)

Az IMF 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajna számára, amelyet négy éven át több részletben tervez folyósítani. A kölcsön első részletét – 5 milliárd dollárt – 2015. március 13-án, a második részletet – 1,7 milliárd dollárt – szintén tavaly, augusztus 4-én kapta meg.

mti

Moszkva ellenzi, hogy az IMF újabb segélyrészletet folyósítson Ukrajnának