Szijjártó: A luxemburgi külügyminiszter komolytalan figura


A magyar embereknek joguk van elmondani a véleményüket, és nekik van csak joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető arra reagált, hogy a Die Welt német lap kedden megjelent számában luxemburgi kollégája, Jean Asselborn Magyarország kizárását követelte az Európai Unióból, mert “a kizárás az egyetlen mód az EU egységének megőrzésére“, és az oka Magyarország bánásmódja a menekültekkel.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: “eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura”, látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, “kioktató, nagyképű, frusztrált”. Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de “magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül” – vélekedett. Hozzátette: “rendes nihilistaként” fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.

Ezzel szemben Magyarország történelme során mindig Európát védte, és most is ezt teszi – hangsúlyozta a külügyminiszter, hozzátéve: a magyar emberek október 2-án véleményt mondanak az illegális bevándorlásról, a brüsszeli kvótacsomagról és “a Jean Asselborn típusú figurákról” – közölte. Megjegyezte: ez a jogállam.

Szijjártó szerint a magyaroknak joguk van elmondani a véleményüket, és csak nekik van joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni és kikkel nem. Ezt a jogot sem a brüsszeli bürokraták, sem a luxemburgi külügyminiszter nem veheti el.

A külügyi tárca vezetője szerint ugyan kissé furcsa, hogy az “adóoptimalizálás” hazájából érkező Jean Asselborn és a szintén luxemburgi Jean-Claude Juncker beszél közös teherviselésről, “de értjük, hogy ez mit jelent: mások hibáiért viselje a terheket Magyarország”. A magyar kormány ezt visszautasítja, a magyarok pedig október 2-án elmondják a véleményüket – olvasható a külügyminiszter közleményében.

mti