Terrorcselekmény elkövetésére ajánlkozott egy 15 éves


Őrizetbe vettek egy terrorcselekmény elkövetésére ajánlkozó fiatalt szerdán Párizsban, aki ráadásul kapcsolatban állt egy, több merénylethez köthető, külföldön tartózkodó francia dzsihadistával – tudta meg az AFP francia hírügynökség a nyomozáshoz közeli forrásokból.

A 2001 szeptemberében született gyanúsítottat a francia belső hírszerzés (DGSI) tisztjei hallgatták ki. A kihallgatás során kiderült, hogy a kamasz kapcsolatban állt Rachid Kassim francia dzsihadistával, akinek neve már egy héttel korábban felmerült egy radikalizálódott női csoport ellen zajló nyomozás során.

Szombaton egy másik 15 éves fiatalt is letartóztattak Párizsban, aki szintén Kassimon keresztül tájékozódott a dzsihadistákról, és késes támadás elkövetésére készülhetett.

A 29 éves Kassim 2012-ben távozott Franciaországból, hogy csatlakozzon az Irakban és Szíriában harcoló Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez. A férfi az utóbbi fél évben számtalanszor buzdította gyilkosságra követőit egy titkosított felületen. A nyomozók szerint többé-kevésbé közvetlenül Kassim lehetett a felbujtó a Párizs környékén élő rendőrházaspár elleni júniusi támadásnál, illetve Jaques Hamel atya júliusi meggyilkolásának esetében is.

Franciaországban 2015 óta több terrortámadást követtek el, amelyekben összesen 238-an vesztették életüket. Manuel Valls francia belügyminiszter vasárnap nyomatékosította: szinte nincs olyan nap, hogy a biztonsági erők ne hiúsítanának meg merényleteket.

mti