Védelmébe vette a magyar kormányt az osztrák és a német külügyminiszter


Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter visszautasította kedden Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter felvetését, miszerint Magyarországot ideiglenesen vagy véglegesen ki kellene zárni az EU-ból. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter sem osztja luxemburgi kollégája véleményét.

Elfogadhatatlannak nevezte Jean Asselborn szavait az osztrák külügyminiszter. Sebastian Kurz úgy vélte: lehetséges, hogy az unióban komolyabb szóváltásra is sor kerül, azonban a médián keresztüli üzengetés nem járul hozzá a közös munkához. “Magyarország európai állam, uniós tagország és Ausztria szomszédja” – szögezte le Kurz, és aláhúzta:

“tiszteletre van szükség, hogy ne kerüljön veszélybe az európai béke”.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: “Ez nem egy egyeztetett európai álláspont.” “Megértem, hogy Magyarországot figyelve néhányan egyre türelmetlenebbek Európában az Európai Bizottság és a magyar kormány folyamatos csörtéi miatt. Ugyanakkor az én személyes hozzáállásom nem engedi meg, hogy kitessékeljünk egy európai tagállamot az ajtón. Néha nem spórolhatjuk meg magunknak a bonyolult vitákat” – mondta a német tárcavezető.

Mint korábban megírtuk, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter úgy nyilatkozott, a magyar embereknek joguk van elmondani a véleményüket, és nekik van csak joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni.

mti