Zsirinovszkij pártja költötte a legtöbbet a választási kampányra Oroszországban


A Vlagyimir Zsirinovszkij vezette jobboldali populista Liberális Demokrata Párt költötte a legtöbbet az idei választási kampányra, megelőzve még a kormányzó Egységes Oroszországot is – derült ki az orosz Központi Választási Bizottság honlapján közzétett adatokból.

Ugyancsak meglepetésre, a beérkezett kampánytámogatások rangsorában csupán a hatodik helyen álló Oroszországi Föderáció Kommunista Pártját megelőzte a liberális Jabloko, a szocialista Igazságos Oroszország és a Borisz Tyitov vállalkozási ombudsman által jegyzett Növekedés Pártja is. A 14 országos listával rendelkező párthoz a szeptember 6-án lezárt hivatalos összesítés szerint 2,2 milliárd rubel folyt be, amelyből 1,7 milliárd rubelt költöttek el (1 rubel jelenleg mintegy 4,25 forintot ér).

A liberális demokraták számláján 554,1 millió rubel gyűlt össze, amelyből 528 milliót már felhasználtak. Ebből 422 milliót nyomtatott anyagok terjesztésére fordítottak, amelyek a több tízmilliónyi szórólap mellett magukban foglalják Zsirinovszkij “tudományos és irodalmi műveinek” kinyomtatását is. 64 millió rubelt a tömegtájékoztatásban folytatott kampányra használtak fel.

Oroszország Liberális Demokrata Pártja a VCIOM állami szociológiai intézet hétfőn közölt felmérése szerint 12,6 százalékos támogatottsággal jelenleg a második helyen áll a kormánypárt mögött az orosz politikai erők népszerűségi listáján. Az RBK gazdasági lap online kiadásában egy Kremlhez közeli forrásra hivatkozva kedden arról írt, hogy Zsirinovszkij lojalitása miatt az ország vezetése érdekelt a liberális demokraták jó szereplésében.
A VCIOM azt vetíti előre, hogy rajtuk és a kormánypárton kívül még Gennagyij Zjuganov vezette kommunistáknak és talán még a Szergej Mironov irányította Igazságos Oroszországnak van esélye arra, hogy átlépje az 5 százalékos küszöböt, és frakciót alakítson, az eddigi parlamenten kívüli ellenzéknek nincs.

A kormányzó Egységes Oroszország a hivatalos kimutatás szerint 489 millió, a Jabloko 412,7 millió, az Igazságos Oroszország 296 millió, a Növekedés Pártja 231,7 millió, Zjuganov kommunistái pedig 150 millió rubelből gazdálkodhattak az egy héttel ezelőtti állás szerint.
A Jabloko egyébként 67,8 millió rubelt visszatérített az átutalások hiányos kitöltése miatt.

Az anyagi támogatottságban hetedik Népi Szabadság Pártja (Parnasz) számlájára 32,5 millió rubelt utaltak át.
A kiadások terén egyébként az Igazságos Oroszország áll a második helyen, amely gyakorlatilag az összes bevételét elköltötte, a kormánypárt “csak” 285 milliót használt fel, ebből 183 milliót a médiakampányra. Az Egységes Oroszország egyébként nem fedte fel az adományozói kilétét, a vonatkozó rovatban csak helyi támogatói és regionális együttműködési-fejlesztési alapokat tűntetett fel.

Oroszországban vasárnap választják meg az állami duma (a szövetségi parlament alsóháza) 450 új képviselőjét, a ház tagjainak felét egyéni körzetekben, a másik felét pedig országos pártlistáról. Ilyen listát 14 pártnak sikerült állítani. Az előrejelzések szerint mind az egyéni, mind a listás eredmények alapján a kormányzó Egységes Oroszország marad a törvényhozás meghatározó frakciója.
Ugyanezen a napon választják meg 39 régió képviseleti szerveit, az Oroszországi Föderációt alkotó 85 entitás közül hétnek a vezetőjét, valamint mintegy 5 ezer önkormányzatot. Az összesen 38 ezer mandátumért több mint 103 ezer jelölt indul 49 párt és hat társadalmi szervezet képviseletében.

mti