Több tízezren estek csapdába a szír-jordán határon


75 ezer menekült ragadt a szíriai-jordániai határon. Két hónapja el vannak zárva a humanitárius segélyektől, így hiányt szenvednek élelemben, vízben és gyógyszerekben is, sokan emiatt életüket is vesztették.

Nagyjából 75 ezer menekült vesztegel hetek óta embertelen körülmények között a szíriai-jordániai határon – hívta fel a figyelmet az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön kiadott jelentésében.

A londoni székhelyű AI hangsúlyozta, hogy a senki földjén ragadt emberek – akik a szíriai polgárháború borzalmai elől menekültek el – gyakorlatilag két hónapja el vannak zárva a humanitárius segélyektől, így hiányt szenvednek élelemben, vízben és gyógyszerekben is, sokan emiatt életüket is vesztették. A szervezet felvette a kapcsolatot néhány emberrel, akik ebben a sivatagi övezetben tartózkodnak és felvázolták elkeserítő helyzetüket.

Víz van, étel alig

Az egyik menekült, a hevenyészett táborban öt hónapja sínylődő Abu Mohamed elmesélte, hogy ivóvizük ugyan van, de étel vagy tej alig. “Sokan meghaltak (…) Csak rizst és lencsét osztottak és egy kiló aszalt datolyát, de egész hónapra ennyit, ezen kívül mást nem kaptunk” – tette hozzá.

Tömegsírok a határállomásnál

A jogvédő szervezet tájékoztatása szerint felvételek készültek arról, hogy a július vége óta lezárt rukbáni és hadalati határállomások környékén tömegsírok vannak. Az Amnesty International szerint ez a tarthatatlan helyzet annak a tragikus következménye, hogy a nemzetközi közösség csődöt mondott a menekültválság kezelése terén.

mti