Fél év alatt kétezer kibertámadás érte a japán állami intézményeket


Rekordot döntött a japán állami és kormányzati intézmények ellen elkövetett kibertámadások száma az év első felében – közölte a japán rendőrség. Az év első hat hónapjában 1951 kibertámadás történt.

A kibertámadások eszközei legtöbbször vírusokat tartalmazó kéretlen üzenetek voltak, illetve túlterheléses, úgynevezett DDoS-módszerrel is támadtak.

Összességében 36 japán állami és kormányzati intézmény vált célponttá, köztük több minisztérium, parlamenti hivatal és nagykövetség, de támadás érte az űrhivatalt, egy repülőteret, és több, a védelmi iparban érdekelt céget, köztük a Mitsubishi és a Kawasaki nagyvállalatokat is.

A támadások egy részéért az Anonymousként heckercsoport felelős, de többször terelődött a gyanú észak-koreai és kínai számítógépes kalózokra is.

A japán kormányzati szerveket ért internetes támadások számának növekedése miatt a tokiói rendőrség három éve kibertámadás-elhárító különleges osztagot hozott létre, és hasonló egységek jöttek létre tucatnyi regionális rendőrségi központban is.

mti