Kijev tiltakozik Putyin újabb krími látogatása miatt


Még a nap folyamán tiltakozó jegyzéket intéz Moszkvához a kijevi vezetés Vlagyimir Putyin orosz elnök és Dmitrij Medvegyev kormányfő újabb krími látogatása miatt – közölte csütörtökön Marjana Beca ukrán külügyi szóvivő.

Marjana Beca emlékeztetett arra, hogy Kijev eddig is kifejezésre jutatta határozott tiltakozását minden alkalommal, ahányszor orosz vagy más külföldi politikai vezetők jogellenesen, az ukrán fél beleegyezése nélkül látogatást tettek a félszigeten.

Szavai szerint az orosz vezetők legújabb látogatása a Krími Autonóm Köztársaságban arról tanúskodik, hogy az orosz fél továbbra is figyelmen kívül hagyja az ukrán jogszabályokat, az ENSZ alapokmányát, valamint a világszervezet közgyűlésének 2014. március 27-én született határozatát, amelyben a testület Ukrajna területi egységének szavatolása mellett foglalt állást.

“Jogi szempontból haszontalan az orosz tisztségviselők bármiféle próbálkozása arra, hogy úgy állítsák be krími útjaikat, mintha belföldi látogatást tennének”

– hangsúlyozta a szóvivő.

Putyin és Medvegyev csütörtökön érkeztek a félszigetre Moszkva szerint azzal a céllal, hogy részt vegyenek az államtanács elnökségének kihelyezett ülésén, amelynek témája a dél-oroszországi közlekedési infrastruktúra fejlesztése lesz. Az orosz elnök immár hatodik alkalommal látogatott el a Krímbe azóta, hogy Oroszország 2014 márciusában megszállta, majd egy helyi népszavazás nyomán még abban a hónapban elcsatolta Ukrajnától a félszigetet. A Krím annektálását a Nyugat – beleértve az Európai Unió tagországait is – nem ismeri el legitimnek.

A látogatás tovább élezi a Kijev és Moszkva között a Krím elfoglalása és a Kelet-Ukrajnában kirobbantott fegyveres konfliktus miatt amúgy is feszült viszonyt, különösen a vasárnap megtartandó oroszországi parlamenti és helyi választások előtti napokban.

Kijev számos fórumon tiltakozott az ellen, hogy a megszállt félszigeten is megtartsák az orosz voksolást. Ukrajna arra kérte a nemzetközi szervezeteket, hogy ne küldjenek megfigyelőket a félszigetre, és ne ismerjék el az ottani választások eredményét. Szerdán Petro Porosenko elnök ezt személyesen kérte a berlini és a párizsi vezetéstől, amikor Kijevben fogadta Frank-Walter Steinmeier német és Jean-Marc Ayrault francia külügyminisztert.

mti