Moszkva: Amerika ködösít, és nem tartja be a tűzszüneti megállapodásokatWashington vonakodik végrehajtani a szíriai tűzszüneti megállapodás rá eső részét, s ezért “verbális ködösítést” alkalmaz – jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

U.S. President Barack Obama (R) and Russia's President Vladimir Putin shake hands during arrivals for the G20 summit at the Konstantin Palace in St. Petersburg, September 5, 2013. REUTERS/Pablo Martinez Monsivais/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS BUSINESS)

Ez mindenekelőtt a mérsékelt ellenzék és a terrorista szervezetek elkülönítésére vonatkozik – mutatott rá Konasenkov.
A vezérőrnagy hozzáfűzte:

a Moszkva és Washington közvetítésével kialkudott, hét elején életbe lépett fegyvernyugvási megállapodás harmadik napját értékelve megállapítható, hogy az Egyesült Államok ellenőrzése alatt álló mérsékelt ellenzék fokozza a lakott területek ellen irányuló támadásokat, és a tűzszünetet egyedül a szíriai hadsereg tartja be.

A védelmi tárca szóvivője hangsúlyozta, hogy Moszkva az első percektől fogva telesítette vállalt kötelezettségeit, így például áteresztőpontokat létesített a kormányerők által ostromgyűrűbe vont Aleppó körül, a tűzszünetet ellenőrző orosz központ pedig éjjel-nappal nyomon követi a helyzet alakulását a fegyvernyugvás hatálya alá tartozó összes szíriai területen.

“A szíriai kormányzat teljes mértékben hajlandó csapatait az ellenzéki erőkkel egyidejűleg visszavonni a Castello út mellől, hogy szavatolhassák az ENSZ segélykonvojainak biztonságos eljutását Aleppóba” – hangoztatta Konasenkov.

“A jelenlegi helyzetben felmerül a kérdés: hol van az a fegyvernyugvást betartó mérsékelt ellenzék, amelyről oly sokat beszéltek amerikai partnereink” – tette hozzá.

mti