Moszkva: Amerika ködösít, és nem tartja be a tűzszüneti megállapodásokat


Washington vonakodik végrehajtani a szíriai tűzszüneti megállapodás rá eső részét, s ezért “verbális ködösítést” alkalmaz – jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Ez mindenekelőtt a mérsékelt ellenzék és a terrorista szervezetek elkülönítésére vonatkozik – mutatott rá Konasenkov.
A vezérőrnagy hozzáfűzte:

a Moszkva és Washington közvetítésével kialkudott, hét elején életbe lépett fegyvernyugvási megállapodás harmadik napját értékelve megállapítható, hogy az Egyesült Államok ellenőrzése alatt álló mérsékelt ellenzék fokozza a lakott területek ellen irányuló támadásokat, és a tűzszünetet egyedül a szíriai hadsereg tartja be.

A védelmi tárca szóvivője hangsúlyozta, hogy Moszkva az első percektől fogva telesítette vállalt kötelezettségeit, így például áteresztőpontokat létesített a kormányerők által ostromgyűrűbe vont Aleppó körül, a tűzszünetet ellenőrző orosz központ pedig éjjel-nappal nyomon követi a helyzet alakulását a fegyvernyugvás hatálya alá tartozó összes szíriai területen.

“A szíriai kormányzat teljes mértékben hajlandó csapatait az ellenzéki erőkkel egyidejűleg visszavonni a Castello út mellől, hogy szavatolhassák az ENSZ segélykonvojainak biztonságos eljutását Aleppóba” – hangoztatta Konasenkov.

“A jelenlegi helyzetben felmerül a kérdés: hol van az a fegyvernyugvást betartó mérsékelt ellenzék, amelyről oly sokat beszéltek amerikai partnereink” – tette hozzá.

mti