Washington a nemzetközi terroristák listájára tett egy volt Hamasz-minisztert és egy Szíriában harcoló franciát


A nemzetközi terroristák listájára tette az amerikai külügyminisztérium pénteken egy Szíriában harcoló terrorcsoport francia vezetőjét és a Gázai övezetet irányító Hamasz egyik volt miniszterét.

A francia-szenegáli Omar Diaby annak a magát Dzsabhat Fateh as-Sámnak nevező, mintegy ötvenfős terrorcsoportnak a vezetője, amely Szíriában a korábban az al-Kaida kötelékébe tartozó an-Nuszra Fronthoz csatlakozva vesz részt terrorakciókban. A korábban a dél-franciaországi Nizzában imámként tevékenykedő Diaby maga is aktív az új terroristák toborzásában is. A 40 éves Diabyt egyébként Omar Omsen néven is ismerik, s 2015-ben a saját halálhíréről szóló hírt terjesztett, mint kiderült, azért, hogy elhagyhassa Szíriát, hogy Franciaországba utazhasson orvosi kezelésre.

Fathi Ahmad Mohammed Hammad pedig a Hamasz belügyminisztere volt, s amerikai megítélés szerint ezt a beosztását arra is felhasználta, hogy terrorsejtek tevékenységét hangolja össze.

Az amerikai külügyminisztérium döntése azt jelenti, hogy a két terrorista esetleges amerikai pénzeszközeit befagyasztják.

(mti)