Börtönbüntetést kaptak a burkinitiltást megelőző tömegverekedést kirobbantók Korzikán


Hat hónaptól két évig terjedő szabadságvesztésre ítélt pénteken az észak-korzikai Bastia büntetőbírósága öt férfit, akik augusztusban tömegverekedést robbantottak ki Sisco településen.

Az ügy országos visszhangot kapott, miután egy marokkói család és a helyiek dulakodását követően a helyi polgármester betiltotta a burkini, az egész testet elfedő fürdőruha viselését.Helyszíni beszámolók szerint augusztus 13-án egy muszlim család azért került összetűzésbe helyiekkel, mert azok felvételeket kezdtek készíteni a burkiniben strandoló családtagokról. A dulakodásból végül tömegverekedés lett, amelyben négyen megsérültek. A verekedőket mintegy száz rendőr és csendőr tudta csak szétválasztani.

A 12 órányi tárgyalást követően a Franciaországhoz tarozó sziget egyik büntetőbírósága két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a fő vádlottat, a 33 éves Mustapha Benhaddout, aki kirobbantotta a családja és a helyiek közi verekedést Siscóban.

A helyi pék, az 50 éves Lucien Straboni és egy helyi tűzoltó, a 22 éves Pierre Baldi egy év, illetve nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A marokkói család további két tagját, a fő vádlott testvéreit, a 38 éves Abdelillaht és a 29 éves Jamalt hat hónapos felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Egy negyedik családtag, Moucine, aki szintén részt vett a tömegverekedésben, szökésben van, a rendőrség jelenleg is keresi.

Az ügyészség 30 hónap kiszabását kérte a fő vádlottra, akit már korábban többször elítéltek erőszak és kábítószerrel kapcsolatos szabálysértések miatt. A vád szerint Mustapha Benhaddou megpróbált kisajátítatni a családjának egy öblöt, és nem nézte jó szemmel, hogy először turisták, majd helyi fiatalokat kezdték fotózni a családtagokat. A szóváltásból akkor lett verekedés, amikor a helyiek tömegesen érkeztek a fiatalok megvédésére.

A nyugalomban lefolytatott pert több százan kísérték figyelemmel a helyszínen. A perben szemtanúk említést tettek arról, hogy a turisták azért kezdték fotózni a családot, mert a nők burkinit viseltek, de ez a szempont végül nem szerepelt az ítéletben.

Ange-Pierre Vivoni, Sisco polgármestere a verekedést követő napon betiltotta a burkini viselését a településen, miután Bastia városában ötszázan vonultak utcára “Fegyverbe!” felszólítással. A pénteki ítélethirdetést követően azonban a polgármester azt mondta, hogy “végre új lapot kell kezdeni”.

“Ez csak egy tömegverekedés volt, és kész. Nem a korzikaiak csaptak össze az észak-afrikaiakkal. Itt nem voltak rasszisták. (A perben) szó se volt burkiniről, rasszizmusról”

– mondta a polgármester a France Info hírrádióban.

Ange-Pierre Vivoni hangsúlyozta: nem bánta meg, hogy betiltotta a burkinit. “Muszáj volt megoldást találni a kedélyek lecsillapítására. Amikor sok nagyon dühös emberrel van dolga az embernek, le kell csillapítani a kedélyeket. Szeptember 30-án vége a tiltásnak” – mondta a polgármester.

(mti)