Forrongás volt a kijevi orosz nagykövetség előtt és Odesszában isÖsszetűzésbe keveredtek a kijevi orosz nagykövetségnél vasárnap az oroszországi parlamenti választások krími és ukrajnai szavazása miatt tüntetők és a rendfenntartók, az ukrán hatóságok két tiltakozót őrizetbe vettek.

Később ukrán hírforrások jelentették, hogy Odesszában, az orosz konzulátus előtt a radikális Jobboldali Szektor (PSZ) négy tagját vették őrizetbe. A dél-ukrajnai városban mintegy huszan igyekeztek megakadályozni, hogy orosz állampolgárok leadják szavazatukat az orosz külképviseleten.

A helyszíni jelentések szerint Kijevben a tüntetők blokád alá vonták a nagykövetség épületét, hogy megakadályozzák az Ukrajnában élő orosz állampolgárok szavazását a külképviseleten. Megpróbálták megbontani a diplomáciai képviseletet védő acélkordont, s közben összetűzés alakult ki köztük és a rendfenntartó között.

A tüntetők létszáma egyelőre nem ismert. A szélsőségesen nacionalista ukrán Szabadság (Szvoboda) párt közlése szerint az egyik őrizetbe vett tüntető Volodimir Nazarenko, a párt kijevi városi tanácsának képviselője.

A nagykövetségnél mintegy 300-400 ukrán rendfenntartó igyekezett biztosítani, hogy az orosz szavazók bejussanak és leadhassák voksukat. Kijeven kívül Oroszország lembergi (lvivi), harkivi és odesszai konzulátusain is szavazhattak az Ukrajnában élő orosz állampolgárok. Kijevi jelentések szerint a demonstrálók Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló bábut vittek a külképviselet elé, valamint Halál Oroszországra! feliratú plakátokat.

Szemtanúk látták, hogy a demonstrálók közül többen az orosz zászlóba törölték a lábukat.

Vasárnap parlamenti választásokat tartanak Oroszország-szerte. A voksolást a 2014-ben Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten is megrendezik, ami miatt Kijev több ízben is tiltakozott az elmúlt napokban. Ukrajna arra kérte a Nyugatot és a nemzetközi szervezeteket, hogy ne küldjenek megfigyelőket a választásokra a Krímbe, és ne ismerjék el az eredményt. A két ország tisztségviselői között szóváltás volt az ukrajnai orosz képviseleteken való szavazás miatt is.

mti