Mégis meglepetés az orosz választás


Oroszországban Vlagyimir Putyin elnök pártja szerezte meg a parlamenti képviselői helyek több mint háromnegyedét a tegnapi választáson. A kormányzó Egységes Oroszország párt a 450 fős Dumában 140 mandátumot pártlistáról, 203-at az egyéni körzetben gyűjtött be. Ezzel jelentősen növelte támogatottságát: öt évvel ezelőtt a szavazatok 49 százalékával a mandátumok 53 százalékát nyerte el. A választási részvétel viszonylag alacsony volt: a jogosultak 48 százaléka adta le voksát.

A kormányzó Egységes Oroszország párt a 450 fős Állami Dumában 140 mandátumot nyert a pártlistás és 203-at az egyéni körzetekben vasárnap megtartott választások alapján, ami bő háromnegyedes többséget jelent a parlament alsóházában.

Ezt Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke jelentette be hétfő reggel, a szavazatok 93 százalékának összeszámlálása alapján. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi állás szerint az Egységes Oroszországé lehet a szövetségi alsóház mandátumainak 76 százaléka, vagyis több mint háromnegyede.

Pamfilova szerint az eredmény a választási bizottság tagjai számára is meglepetés volt. Az Egységes Oroszország öt évvel ezelőtt a szavazatok 49 százalékával a mandátumok 53 százalékát nyerte el.

mti