Németek tízezrei tüntettek a Kanadával és az USA-val kötendő szabadkereskedelmi egyezmény ellen


Több tízezer ember tüntetett ma Berlinben és hat másik német városban a Kanadával (CETA) és az Egyesült Államokkal (TTIP) kötendő szabadkereskedelmi megállapodás ellen. A szervezők eredetileg százezer tiltakozóval számoltak.

A rendőrség 30 ezer főre taksálta a Berlinben szervezett fő demonstráció résztvevőinek számát, Kölnben a rendfenntartó erők szerint tízezer tüntető fejezte ki nemtetszését, Hamburgban hatezren voltak a tüntetők, frankfurtban pedig ötezren – írta a ČTK, a cseh állami hírügynökség.

A szervezők meg vannak róla győződve, hogy sokkal több tiltakozó vonult az utcákra – szerintük Berlinben 80-100 ezer ember tüntet, a többi városban pedig összesen 30 ezerre tehető a számuk.

A felsorolt városkon kívül még tiltakozó akciók zajlanak Münchenben, Lipcsében és Stuttgartban is. A demonstrációk szervezésébe 26 szervezet kapcsolódott be – szakszervezetek, egyházi csoportosulások és környezetvédő egyesületek is vannak közöttük. A tiltakozóknak a szerződésekkel szemben a természet és a fogyasztók védelmével kapcsolatos kifogásaik vannak.

A hétvégi akció időpontja nem véletlenül került kiválasztásra. A tiltakozók így akarnak nyomást gyakorolni a szociáldemokratákra, akik hétfőn döntenek róla, hogy támogatják-e a Kanadával kötendő megállapodást, amelyet elnökük Sigmar Gabriel, a német alkancellár is támogat.

A Kanadával kötendő egyezménnyel ellentétben – amely már széles egyeztetésen ment keresztül, s amelyet valószínűleg jóvá fognak hagyni a német politikusok –, sokkal bonyolultabb lesz az USA-val kötendő megállapodás, amelyről szinte senki sem feltételezi, hogy lezárásra kerül Barack Obama amerikai elnök megbízatási idejének végéig.

(ctk)