Sok menedékkérő érkezett Görögországba


Az utóbbi 48 órában 374 menedékkérő érkezett Görögországba, míg előtte naponta átlagosan 50-nél is kevesebben – közölte hétfő reggel a menekültekkel foglalkozó görög válságstáb.

Egyelőre nem világos, miért ingadozik ennyire az érkezők száma. A görög média úgy véli, hogy a csempészek azért hoztak a napokban több embert, mert az előrejelzések szerint az időjárás rosszra fordul Görögországban.

Mindeközben a mediterrán országhoz tartozó szigeteken egyre gyakoribbak a menekültek közötti összetűzések, valamint a helyiek által szervezett demonstrációk.

Görögországban a menekültek és más migránsok regisztrálására szolgáló hot spotok túlzsúfoltak, Hiószon például 3700 menedékkérő él, holott a befogadóközpont csupán 1100 ember elszállásolására alkalmas.

A migránsok azt követelik, hogy vigyék őket a szárazföldre. A Törökország és az Európai Unió közötti menekültügyi paktum életbe lépése óta azonban az újonnan érkezőket a szigeteken tartják. A megállapodás szerint a Görögországba illegálisan beutazó menedékkérőket visszatoloncolják Törökországba.

Április 4. óta minden visszaküldött szíriai menekült után beutazhat legálisan Törökországból az EU-ba egy másik szíriai. A megállapodás keretében azonban eddig mindössze néhány száz embert toloncoltak vissza Törökországba.

mti