Tanácsadó: szándékos volt a kormányerők elleni koalíciós légicsapás


A szíriai kormányerők elleni légi támadást Deir-ez-Zórnál szándékosan hajtotta végre a Washington vezette nemzetközi koalíció – állította vasárnap Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik tanácsadója.

“Azt gondoljuk, hogy a támadás szándékos volt, mert semmilyen tényező nem utal a helyszínen arra, hogy tévedés vagy baleset történt volna” – mondta el a szombati incidenssel kapcsolatban telefonon az AFP francia hírügynökségnek Butena Sában.

A koalíciós erők szombaton mértek – állításuk szerint tévedésből – több légicsapást a szíriai hadsereg állásaira Deir-ez-Zórnál, de a hadműveletet leállították, amint orosz tisztségviselőktől értesültek róla, hogy nem az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet támadják. A légicsapásoknak legalább 90 halálos áldozatuk és több mint 100 sebesültjük van.

“Minden ki volt tervelve. Az IÁ tagjai tudtak róla, és amikor előrenyomultak, a légicsapások abbamaradtak”

– mondta a tanácsadó. A deir-ez-zóri támadás miatt teljesen bizonytalanná vált a hétfőn életbe lépett és eredetileg vasárnap éjfélkor lejáró szíriai tűzszünet további sorsa.

A Moszkva és Washington által tető alá hozott fegyvernyugvás jövője szempontjából kedvezőtlen fejlemény az is, hogy vasárnap a tűzszünet életbe lépése óta először légicsapások érték a polgárháború legvéresebb helyszínének számító észak-szíriai Aleppót.

mti