Tiltakozó autósok zárták le a határátkelőhelyet Magyarország irányábanKülföldi rendszámú személygépkocsik kárpátaljai tulajdonosai zárták le hétfő délután a Csap-Záhony közúti határátkelőhelyet Magyarország irányában, azt követelve az ukrán hatóságoktól, hogy hosszabbítsák meg a külföldi rendszámú autók jelenleg öt napra korlátozott ukrajnai tartózkodási idejét.


A csapi útlezárás előzménye az volt, hogy külföldön regisztrált személygépkocsikkal közlekedő mintegy kétszáz kárpátaljai autós múlt pénteken blokád alá vette az Ungvár-Felsőnémeti ukrán-szlovák határátkelőhelyet tiltakozásul az ellen, hogy az ukrán vámszabályok szerintük túl rövid időre engedélyezik a külföldi rendszámú járművek tartózkodását az ország területén. A tüntetőket vasárnap este felkereste Jana Burianová, Szlovákia ungvári főkonzulja, de nem sikerült a határzár feloldására bírnia őket. Ezt követően Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hétfőn bejelentette, nem fog egyezkedni a tiltakozókkal, hanem erő alkalmazásával számoltatja fel az autósblokádot.

A tiltakozó autósok a megyevezető kijelentésére reagálva akciójukat kiterjesztették a Csap-Záhony átkelőre, amely Kárpátalja legnagyobb és Ukrajna egyik legjelentősebb közúti határátkelőhelye. A megmozdulás irányítói az MTI tudósítójának a helyszínen azt mondták, hogy a forgalmat csak Magyarország irányában zárják le, az onnan érkező járműveket átengedik. Mint közölték,

délután időnként engedélyezték a feltorlódott autóknak a továbbhaladást Magyarország felé, de estére hermetikus lesz az útzár, amelyet készek addig fenntartani, amíg a hatóságok nem módosítják a külföldi rendszámú gépjárművek ukrajnai tartózkodására vonatkozó jogszabályokat.

Kárpátalján évek óta gondot okoz, hogy a helyi lakosság tulajdonában lévő autók több mint harminc-negyven százaléka külföldi – szlovák, magyar, cseh, lengyel és román – rendszámmal közlekedik, de hasonló a helyzet Lemberg (Lviv) megyében is. A határ menti kárpátaljai településeken alig látni ukrán rendszámú gépkocsit.
A mostanihoz hasonló autós tiltakozás legutóbb márciusban volt Kárpátalján az ukrán-szlovák és ukrán-román határátkelőhelyeken. Akkor a tüntetők a megye kormányzójával folytatott tárgyalásokat követően hagytak fel a határátkelőhelyek blokádjával. Kárpátalján a lakosság él azzal a lehetőséggel, hogy a szomszédos európai uniós országokban az ukrajnai áraknál sokkal olcsóbban vásárolhatnak a hazaiaknál jobb minőségű használt autókat. A Kárpátaljára bevitt és ott használt járműveket a tulajdonosaik nem regisztráltatják Ukrajnában a magas importvám miatt, inkább – a hatályos jogszabályok követelményeinek megfelelően – ötnaponta átlépik velük az államhatárt. Bevett szokás az autósok körében, hogy a kötelező határátlépés idejét az akadályoztatásukról szóló orvosi vagy műszaki igazolás határon való felmutatásával hosszabbítják meg.

A Magyarországon regisztrált személygépkocsikat használó, kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarokat nem érintik az ukrajnai korlátozó intézkedések, mivel nekik – a megfelelő okmányok meglétének köszönhetően – jóval ritkábban kell átlépniük az államhatárt.

mti