Deradikalizálnák az iszlamista fiatalokat Franciaországban


A Tours közelében található Pontourny-kastély biztosítja majd a helyszínt szeptember végétől annak a kezdeményezésnek, amelynek keretében a fiatal iszlamistákat megpróbálják deradikalizálni, és segítenek nekik újra megtalálni helyüket a francia társadalomban – jelentette kedden az AFP francia hírügynökség.

A bírálói körében csak “iszlamista nyaraló táborként” vagy “dzsihád-akadémiaként” emlegetett központ az első a maga nemében, és sikere esetén példaként szolgálhat a kezdeményezés kiterjesztéséhez.

A hivatalosan “Prevenciós, Integrációs és Állampolgársági Központnak” nevezett intézmény a következő hetekben fogadja első fiatal lakóit. Ezek a 18 és 30 év közötti fiatalok megszakították a kapcsolatot barátaikkal és családjukkal, és önként döntöttek a beköltözés mellett.

“Olyan fiatalokkal foglalkozunk, akik radikalizálódtak, de ki akarnak törni ebből” – mutatott rá Louis Lefranc, az intézmény vezetője.

A lakókat tágas, világos szobákban szállásolják el: a kollégiumszerű összképet mindössze a szökést akadályozni hivatott ablakrácsok rontják. A kastélyhoz természetesen park is tartozik ősfákkal, illetve egy kis fitnessz-stúdió, osztálytermek és közösségi szobák.

A bentlakók vallást, történelmet és filozófiát is tanulnak majd, és szigorú menetrend szerint zajlanak mindennapjaik. A fiatalok az intézmény egyenruháját hordják, és hetente egyszer zászlófelvonási ceremónián is részt vesznek.

“A köztársaság jelképeivel akarunk dolgozni, és az egyik ilyen a lobogó”

– magyarázta Pierre Pibarot integrációs munkatárs.

A bentlakókkal szociális munkások, pszichológusok és orvosok is foglalkoznak majd.