Feloldották a határzárt a csapi átkelőnél


Ma reggelre feloldották a Csap-Záhony átkelő blokádját, az Ungvár melletti szlovák határátkelőnél azonban továbbra is tart a tiltakozás.

Mint ismert szeptember 19-én délután lezárták a Csap-Záhony közúti határátkelőhelyet Magyarország irányában, azt követelve az ukrán hatóságoktól, hogy hosszabbítsák meg a külföldi rendszámú autók jelenleg öt napra korlátozott ukrajnai tartózkodási idejét.

Az Ungvár melletti határátkelőn jelenleg nagyjából 30 aktivista és tíz autó van. Natalia Jeszkina, a határőrség szóvivője elmondta, hogy a határ minimális szinten működik, mert az aktivisták csak néhány autót engednek át Szlovákiába, nagyrészt olyanokat, ahol az autóban gyerekek, terhes nők, vagy pedig idős emberek vannak. Befelé viszont senkit sem engednek, ezért aki Ukrajnába tér vissza, az kénytelen a Kisberezna határátkelőn átkelni.

Az Ungvár-Felsőnémeti közúti határátkelőhely ukrán oldalán történő törvénysértő blokád megszüntetését és a felelősök azonnali megbüntetését követeli Hennagyij Moszkal Kárpátalja kormányzója.

A kormányzó információi szerint a blokádban részt vettek kijeviek, olyanok akiknek nincs is külföldi rendszámú autójuk, büntetett előéletű állampolgárok és munkanélküli provokátorok, akinek még biciklire sem telik, nemhogy autóra.

„Válaszként ezekre a provokációkra bejelentem, hogy a megyei közigazgatás ezentúl nem tárgyal a tranzitosokkal, a közlekedés korlátozásáért pedig büntetőjogi felelősségre vonás jár. Az nem járja, hogy a kérdésben egyáltalán nem kompetens megyevezetés zsarolásával, próbálják kicsikarnia a vámszabályok megváltoztatását”

– írta közleményében a kormányzó.