Konasenkov: nem az orosz és nem a szíriai légierő támadt az ENSZ-konvojra


Az ENSZ úgy döntött kedden, hogy minden segélykonvoját leállítja Szíriában, miután előző nap légi támadás érte egyik gépkocsioszlopát Aleppó környékén. Az orosz védelmi tárca szóvivője később közölte, hogy nem az orosz és nem is a szíriai légierő mért csapást a segélykonvojra.

“Az a döntés született, hogy egyelőre szünetelnek a konvojok humanitárius műveletei” – hangsúlyozta keddi, genfi sajtótájékoztatóján Jens Laerke, az OCHA szóvivője, aki egyúttal a történtek kivizsgálását sürgette.

Az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörösfélhold szervezet egyik központjánál érte légicsapás hétfő este Aleppó városától nyugatra, Urm al-Kubra településnél, ahova 78 ezer ember számára vitt élelmiszert és egészségügyi felszerelést.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője közölte, hogy nem az orosz és nem is a szíriai légierő mért csapást a segélykonvojra.

“Megvizsgáltuk a videofelvételeket, amelyeken nem leltük nyomát annak, hogy a konvojt valamilyen típusú lőszerrel találták volna el. Nem láttunk bombatölcséreket, a járműveken pedig a robbanás keltette nyomóhullám nyomait. Minden, amit a felvételen látni lehet, az egy tűz közvetlen eredménye”

– mondta Konasenkov.

Rámutatott, hogy a járműoszlopot orosz megfigyelő drónok kísérték Aleppóig, és addig minden rendben zajlott. Az út további részét azonban már nem figyelték meg drónokkal. “A konvoj további sorsáról csak azok a fegyveresek tudhatnak, akik a térséget ellenőrzik” – hangsúlyozta Konasenkov. A tűz ugyanis a dzsihadista Fatah as-Sam Front (volt an-Núszra Front) offenzívájával egy időben keletkezett – mutatott rá a vezérőrnagy.

mti