Moszkal börtönnel fenyegeti a határt lezáró aktivistákat


Az Ungvár-Felsőnémeti közúti határátkelőhely ukrán oldalán történő törvénysértő blokád megszüntetését és a felelősök azonnali megbüntetését követeli Hennagyij Moszkal Kárpátalja kormányzója.
Nem az első eset, hogy a külföldi rendszámú autótulajdonosok megbénítják az ungvári ukrán-szlovák határátkelőt. Eddig akciók során a megyei közigazgatási hivatal elnöke támogatásáról biztosította a tüntetőket. Olyan nyilatkozatokat tett, hogy meg kell hosszabbítani jelenleg öt napra korlátozott ukrajnai tartózkodási idejét. Azt hangoztatta, mindent meg fog tenni ennek érdekében. A hónapok múlásával az ügyben nem történt előrelépés és emiatt szeptember 17-én az érintett autótulajdonosok ismét blokád alá vonták a határátkelőt.

„A külföldön beregisztrált autók beutazását vámtörvények szabályozzák, amit csak a parlament tud megváltoztatni. Minden tranzitos tudta azt, ha külföldön regisztrált autót vásárol, akkor ötnaponta át kell lépnie a határt. A megyei közigazgatási hivatal mindent megtett annak érdekében, hogy parlament elé kerüljön a kérdés”

– fogalmazott Moszkal.
A kormányzó információi szerint a blokádban részt vettek kijeviek, olyanok akiknek nincs is külföldi rendszámú autójuk, büntetett előéletű állampolgárok és munkanélküli provokátorok, akinek még biciklire sem telik, nemhogy autóra.

„Válaszként ezekre a provokációkra bejelentem, hogy a megyei közigazgatás ezentúl nem tárgyal a tranzitosokkal, a közlekedés korlátozásáért pedig büntetőjogi felelősségre vonás jár. Az nem járja, hogy a kérdésben egyáltalán nem kompetens megyevezetés zsarolásával, próbálják kicsikarnia a vámszabályok megváltoztatását”

– írta közleményében a kormányzó.

Tiltakozó autósok zárták le a határátkelőhelyet Magyarország irányában