Szíriai ellenzék: A világ csak nézi a vérontást


Tétlenséggel vádolta meg a nemzetközi közösséget a folytatódó szíriai erőszakkal szemben a szíriai ellenzék egyik képviselője hétfőn, egy nappal a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport külügyminisztereinek találkozója előtt.

Miután a szíriai kormány hétfőn felmondta az egy héttel előtte létrejött tűzszünetet, tovább folyik a vérontás a közel-keleti országban – figyelmeztetett Rijád Hidzsab, a Tárgyalási Főbizottság koordinátora New Yorkban.

“Oroszország és Irán szíriaiak vérét ontja, a kormány kórházakat bombáz, több ezer hordóbombát dob le és más alávaló fegyvereket vet be, és a világ csak nézi”, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai “hiábavalóak voltak” – mondta Hidzsab.

Szerinte a nemzetközi közösségnek felelőssége, hogy “cselekedjen és véget vessen a bűnös rendszer cselekedeteinek”.

A Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport külügyminiszterei a tervek szerint kedden New Yorkban ülnek össze, és megtárgyalják az amerikai-orosz kezdeményezésre született, törékeny tűzszüneti megállapodást. Egy nappal később az ENSZ BT tűzi napirendre a tűzszünet ügyét, az ülésen Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter is részt vesz.

mti