A Kelet-Ukrajnában harcoló csapatok szétválasztásáról állapodtak meg Minszkben


Keretmegállapodást írtak alá a kelet-ukrajnai válság rendezésére életre hívott Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport szerdai minszki ülésén a csapatok szétválasztásáról Donyec-medence három, koordinátákkal meghatározott területén.

A hírt a testületben Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára, Darka Olifer közölte a Facebookon. Azt azonban nem hozta nyilvánosságra, hogy a frontvonal térségében pontosan hol vannak az említett területek. A Donyecki Népköztársaság hírügynöksége, a DAN Denisz Pusilin vezető sajtótitkárára hivatkozva azt írta, hogy a három terület:

a Luganszktól északra fekvő Sztanicja Luhanszka, az onnan mintegy 90 kilométerre délnyugatra lévő Petrovszke és a Luganszktól csaknem 70 kilométerre nyugatra fekvő Zolote települések környékéről van szó, és a csapatoknak legalább két kilométerre kell eltávolodniuk egymástól.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szerdai közlemény szerint Luganszk megyében az elmúlt napban hallgattak a fegyverek. Donyeck megyében is valamelyest nyugodtabbá vált a helyze, kijevi közlések szerint lázadó erők 13-szor sértették meg a tűszünetet, az ukrán katonák közül senki sem veszítette életét vagy sebesült meg.

A dokumentumot Kucsma mellett az EBESZ részéről Mardin Sajdik és Moszkva képviselője, Borisz Grizlov írta alá.

Kucsma sajtótitkára hangsúlyozta, hogy az ukrán fél tartja magát a minszki megállapodásokhoz, beleértve a tűzszünetet. Szavai szerint a keretegyezmény előírja továbbá a korábbi minszki határozatokban foglalt fegyverzetkivonást a front teljes hosszán, azaz a szemben álló feleknek ki kell vonniuk a 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyvereket a frontvonal mentén kijelölt ütközőzónából. Hozzátette, hogy a csapatszétválasztást az EBESZ ukrajnai megfigyelői felügyelik.

mti