Apja már két éve feljelentette a New York-i robbantót terrorizmusért


Ahmad Khan Rahami, a New York-ban elkövetett szombat esti robbantás afgán származású gyanúsítottjának az édesapja már 2014-ben jelezte a New Jersey-i rendőrségnek, hogy fia egy terrorista. A nyomozóiroda azonban akkor nem talált arra bizonyítékot, hogy Rahaminak köze lett volna a terrorizmushoz.

Mohammad Rahami a The New York Timesnak elmondta: két éve közölte a rendőrséggel, hogy fia egy terrorista. Ezt viszont közvetlenül azután tette, hogy Ahmad összeverekedett testvérével és meg is késelte.

A bejelentést továbbították a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI), amelynek a munkatársai kikérdezték az apát. Mohammad Rahami azonban visszavonta kijelentését, mondván, hogy dühében nevezte fiát terroristának. Az édesapa ugyanakkor a The New York Times-nak adott interjújában azt állította, hogy az FBI-jal közölte azt, hogy fia terrorista, a nyomozó iroda azonban két hónapnyi vizsgálódás után arra a következtetésre jutott, hogy Ahmad nem az.

Egy nevének elhallgatását kérő rendvédelmi vezető az AP-nek korábban azt mondta, hogy a férfi a robbanások idején nem szerepelt a terrorizmussal gyanúsított személyek szövetségi listáján.

Feltehetően a The New York Times írásának hatására az FBI közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy 2014-ben valóban átvilágították a gyanúsítottat. A Szövetségi Nyomozó Iroda az akkor megvizsgált háttér- és adminisztrációs adatok, valamint kihallgatások alapján nem talált arra bizonyítékot, hogy Rahaminak köze lett volna a terrorizmushoz – áll a közleményben.

Ahmad Rahami elfogása óta azonban egyre több olyan nyomot fedeznek fel a hatóságok, amelyek utalnak arra, hogy a férfi támogatta a szélsőséges eszméket. A rendőrség ugyanis egy noteszt talált a robbantással gyanúsított férfinél, amelyben a dzsihadizmus ügyével szimpatizáló írásai szerepeltek – közölte egy névtelenül nyilatkozó rendvédelmi tisztviselő a The New York Times-szal. Rahami egyebek közt a kafírok, azaz a nem muzulmán hitetlenek megöléséről is írt noteszében – tette hozzá a tisztviselő.

A The New York Times szerint a hatóságok vizsgálják a gyanúsított 2010 és 2014 között tett külföldi útjait is. Ebben az időszakban Rahami majdnem egy évet töltött Pakisztánban. Egyelőre nem állapították meg a nyomozók, hogy a férfi egy terrorista sejt tagja lenne, az előzetes feltételezések szerint egyedül hajtotta végre a robbantásokat.

mti